Skidanje imuniteta u slučaju "Stanovi" pred poslanicima

Skupština Crne Gore odlučivaće danas o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva da se grupi poslanika DPS-a i SD-a skine imunitet kako bi protiv njih mogao da se nastavi postupak u slučaju poznatom kao "Stanovi". Administrativni odbor predložio je skidanje imuniteta tim polsanicima još u decembru prošle godine, ali to na dnevni red dolazi tek u aprilu.

Specijalno državno tužilaštvo sumnja da su nekadašnji funkcioneri u ranijoj Vladi Demokratske partije socijalista (DPS), od 2016. do 2020. godine, odlučivali o dodjeli stanova i kredita, suprotno kriterijumima koji su definisani odlukom tadašnje Vlade. Vlast DPS-a je smijenjena u avgustu 2020. godine.

Krivične prijave protiv njih podnio je premijer Dritan Abazović sredinom oktobra prosle godine, tvrdeći da je time država oštećena za oko dva miliona eura.

Rekao je da je to posljedica zloupotrebe službenog položaja, tvrdeći da imaju spisak od više od 500 ljudi koji su dobili stanove.

Među osumnjičenima su aktuelni poslanici o čijem imunitetu će se izjasniti Skupština - Predrag Bošković, Dragica Sekulić, Suzana Pribilović, Ivan Brajović i Damir Šehović, koji su u jednoj od prethodnih vlada bili ministri i članovi komisije za dodjelu stanova.

Svi su iz DPS-a i nihovog koalicionog partnera Socijaldemokrata Crne Gore.

Stanovi i krediti su dodjeljivani na osnovu Vladine "Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera Vlade Crne Gore" iz 2014. godine.

Abazović tvrdi da je DPS uništio dio dokumentacije o dodjeli stanova. Kako je ranije predočio, to se dogodilo nakon političkih promjena u avgustu 2020. godine, tokom tri mjeseca funkcionisanja tehničke Vlade dok nije izabrana Vlada Zdravka Krivokapića. Takve optužbe, DPS je odbacio.

Pritom su, tvrde iz aktuelne Vlade, uništeni svi tonski snimci sa sjednica crnogorske Vlade od 2010. do 2020. godine.

 

Izvor: RTCG