Abazović: Transparentnost nije izostala; Lekić: Umiješaćemo se, stvorili ste problem

U spoljnoj politici Crne Gore ništa se nije promijenilo, vodili smo odgovornu i konzistentnu politiku i ponašali se kao i sve druge zemlje koje su priznale Kosovo, poručio je premijer Dritan Abazović na kontrolnom saslušanju povodom odluke da Crna Gora podrži članstvo Kosova u Savjetu Evrope (SE).

Istakao je da se glasalo na Komitetu, gdje nijesu prisustvovali članovi Vlade.

"Ne bih bio iznenađen da smo glasali suprotno, pa da se sazvalo saslušanje", kazao je Abazović na skupštinskom Odboru  za međunarodne odnose i iseljenike. Istakao je da se za podršku članstvu Kosova glasalo na Komitetu, gdje nijesu prisustvovali članovi Vlade, već ambasadorka Crne Gore.

"Više od 75 odsto država je podržalo ovu odluku. Interes Crne Gore se ogleda u regionalnoj saradnji, ne možemo da damo značajniji doprinos po pitanju većih pitanja, ali možemo prijateljski da budemo nastrojeni", saopštio je premijer. Istakao je da smo se ponašali kao sve druge zemlje koje su priznale Kosovo, te da razumiju politiku zemalja koje to nijesu uradile.

"Da je neka značajnija odluka, došlo bi na sjednicu Vlade. Ovo je samo bilo glasanje u Komitetu. Je li nekoga interesovalo kako smo glasali u vezi ženskih prava u Avganistanu? Navijamo da se u dijalogu pronađe rješenje za relaciju između Srbije i Kosova, da se smanje tenzije i to je bilo u tok kontekstu i ništa van toga", kazao je Abazović. Dodao je da je Mađarska jedina zemlja koja nije podržala članstvo Kosova u SE, a jeste priznala nezavisnost države.  Lekić je ocijenio da je tema delikatna, te da ne misli da je umjesno ovo glasanje porediti sa onim o ženskim pravima u Avganistanu. 

"Nijesmo mi ovdje islednici, imamo pravo da tumačimo interese ove zemlje. Umiješaćemo se u ovo, biće postupak. Zamoliću Vas da ne telefonirate ambasadorima, već da se odnesete na institucionalan način. Pokušaćemo da ispravimo ovo što ste napravili, jer ste nepotrebno stvorili problem", kazao je Lekić. Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić je, na sjednici tog skupštinskog tijela održanoj 27. aprila, kazao je da je potrebno demistifokovati tu odluku, navodeći da način odlučivanja stvara utisak tajanstvenosti.

Izvor:RTCG