"Obaviće se procjena u kojim školama treba povećati broj psihologa i pedagoga"

U Skupštini Crne Gore održava se 70. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje povodom konsultativnog saslušanja na temu „Rizik, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori“.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je formirana Komisija koja će procijeniti na osnovu broja učenika u određenim školama gdje treba povećati broj psihologa i pedagoga.  Komisija će razmotriti i mogućnosti da u onim školama u kojima trenutno na osnovu normativa ne postoje psiholozi i pedagozi, da se nađe način na koji se mogu angažovati i uključiti u ove aktivnosti.

"Vjerujemo da će u skorije vrijeme pojaviti stručna lica koja će raditi isključivo u školama kako bi uradili sve kada je u pitanju prevencija nasilja", istakao je Vojinović. Ministar je napomenuo da od 4. maja funkcioniše besplatna telefonskog linija za prijavu nasilja. Do sada je bilo, kako je kazao Vojinović,  osam poziva i jednu govornu poruku. Šest poziva se odnosilo na prijavu vršnjačkog nasilja.

"Imamo klasifikaciju nasilja po vrsti, četiri prijave su se odnosile na kombinovano fizičko i verbalno nasilje, jedna na fizičko, verbalno i sajber nasilje i jedna prijava na isključivo fizičko nasilje", objanio je Vojinović. Napomenuo je i da je 8. maja licencirana policijska akademija gdje se može steći stručna kvalifikacija asistenta u prevenciji nasilja i vandalizma. Direktor centra za autizam razvojne smetnje i dječju psihijatriju Ivan Krgović kazao je da je evidentan porast nasilja među djevojčicama na društvenim mrežama.

"Na zapadu su isto primijetili da društvene mreže utiču loše na nasilje, i roditelji moraju da preuzmu odgovornost u vidu da slušaju djecu i prate njihovo ponašanje", kazao je Krgović.

Izvor: RTCG