Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva

Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Uprava za statistiku (MONSTA) je opštinskoj komisiji Tuzi dostavila javni poziv i prijavu za popisivače za Popis stanovništva, a ujedno i odredila broj popisivača i instruktora, ali materijal za javni poziv nije dostavljen i na albanskom jeziku, saopštio je Đeljošaj.

„Materijal za javni poziv je dostavljen na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku. Materijal za javni poziv nije dostavljen i na preostalom službenom jeziku, albanskom jeziku! Dalje, nijesu dostavljeni, ali nijesu ni objavljeni popisni krugovi, a koji su veoma važni jer prema našim informacijama Opština Zeta je dostavila, a Uprava za statistiku prihvatila popisne krugove koji ulaze u opštinu Tuzi“, navodi Đeljošaj.

Glavni grad Podgorica, nije kako kaže Nik Đeljošaj, uopšte dostavilo popisne krugove i granica naselja, a Uprava za statistiku koristi podatke iz 2011. godine za Glavni grad, kada su Tuzi i Zeta bili dio Glavnog grada.

 „Na naše insistiranje da se popisni krugovi prihvate po zakonu, da jedno naselje ne može biti u dvije katastarske opštine, Uprava za Statistiku nije reagavala i ovim onemogućila da se popis izvrši u skladu sa zakonom u opštini Tuzi. Opštinska popisna komisija na čijem sam čelu ne može da na zakonit način sprovede procedure za popis“, navodi Đeljošaj.

Javni pozivi koji se objavljuju u Tuzima, kako poručuje, moraju biti i na albanskom jeziku, u logo popisa naziva na latinici i ćirilici mora da stoji naziv i na albanskom jeziku i moramo znati gdje i kako su definisani statistički krugovi kako bismo znali gdje se radi popis.

„Nažalost, rukovodioci u Upravi za statistiku ne pokazuju elementarno znanje kako bi se ovaj proces odvijao po standardima i zakonu, zato Vlada mora hitno da reaguje, da odloži za 30 dana Popis, zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku sa stručnjacima koji znaju i nemaju šovinističke pobude“, kazao je Đeljošaj.

Traži hitnu reakciju Vlade kako bi se popis mogao ostvariti po zakonu i bez diskriminacije.

„Zamislite kad državni organ, izradi logo popisa po izgledu na Njegoševu kapelu za koju se neko zalaže da je negdje nekad napravi a koje me apsolutne ne tiče, ali popis je za sve gradjane Crne Gore, i onda šta očekivati od takvih glava, ali sigurno i jasno da tamo gdje budem odlučivao, takve radnje i zamisli neću dozvoliti, a sa neznalicama je nekad i najlakše izaći na kraj“, zaključio je Đeljošaj.

Izvor: RTCG