Nova pregovaračka struktura ubrzaće pregovore sa EU

Nova pregovaračka struktura sa Evropskom unijom (EU) dodatno će ubrzati dinamiku pregovaračkog procesa, odnosno ispunjavanje završnih kao i privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kazali su iz Vlade.

Vlada je juče donijela Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. “Donošenjem nove Odluke uspostaviljene su pravne pretpostavke za inoviranje ukupne strukture za pregovore, odnosno stvoreni su uslovi za bolju i efikasniju koordinaciju obaveza pregovaračkog procesa u narednom periodu”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da su brojne strukturne i kadrovske promjene nastupile formiranjem nove Vlade, kao i da postoji potreba da se u punom kapacitetu brže, kvalitetnije i odgovornije ispune preostale obaveze iz pregovaračkog procesa. Kako su objasnili, Odlukom je propisano da strukturu za pregovore čini Kolegijum za pregovore, Glavni pregovarač, Savjet za vladavinu prava, Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora po pojedinim poglavljima.

“Uspostavljanjem nove strukture će se dodatno ubrzati dinamika pregovaračkog procesa, odnosno ispunjavanje završnih mjerila po poglavljima pravne tekovine EU, kao i privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da se tom Odlukom definiše struktura svakog od ovih radnih tijela, uz obavezu uvođenja instituta Glavnog pregovarača, koji će vršiti poslove rukovođenja radom Pregovaračkog tima i odgovarati za svoj rad Vladi i ministru evropskih poslova. Kako su kazali, Vlada je usvojila Informaciju o Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za ovu godinu. Prema njihovim riječima, dokument sadrži sažeti prikaz ocjena o godišnjem napretku i opštoj spremnosti za članstvo u EU u oblasti političkih kriterijuma i poglavlja vladavine prava i preporuka za unapređenje stanja u tim oblastima.

Izvor:RTCG