"Ne možemo raditi umjesto vas, ali nudimo pomoć"

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji kazao je na pres konferenciji nakon Međuvladine konferencije, da ovaj sastanak oslikava zajedničke ambicije da se ostvari napredak u Crnoj Gori i da dođe do zatvaranja poglavlja u bliskoj budućnosti.

Varhelji je kazao da uvećanje EU nije samo filozofski projekat. "Ukoliko postoji napredak od strane zemalja kandidatkinja, postoji i napredak od strrane Evropske unije. Da se omogući prilika novoj vladi da objasni zemljama članicama kako planira da ubrza svoju putanju. Ovo je jedna konstrukcija koja CG vodi dalje procesu. Ono što smo čuli danas je više nego zajednička "to do lista" kako bi se ubrzanje desilo", istakao je komesar za proširenje EU. Istakao je da je neophodno usvajanje seta medijskih zakona. On je dodao da je  potrebno ubrzanje u fundamentalnim područjima, i prioritet se mora staviti na poglavlja 23 i 24. "U ovom kontekstu mislim da se dosta pozitivnih ocjena javilo od mnogih zemalja članica.

Samo smo vidjeli tri mjeseca ove vlade ali smo vidjeli pitanja kojima su se pozabavili a koja su tu odavno i, koja su učinila da CG dosta godina čeka. Vidjeli smo imenovanje poslednjeg člana Ustavnog suda, postavljenje Sudskog savjeta i imenovanje VDT-a. Mislim da politička konstrukcija može da isporuči, i ukoliko mogu da nastave na ovaj način mi smo spremni. Premijer Crne Gore Milojko Spajić je kazao da je Crna Gora mnogo uradila u ovom periodu."Dobili smo vruć krompir u ruku. Nijesmo uspjeli da sprovedemo reforme mnogo godina unazad. Međutim, fokusirani smo i napravili smo određene reforme. Vidimo da je 70 odsto Skupštine glasala za VDT-a, i viidmo da Crna Gora spremno čeka da se odrade reforme u zemlji", poručio je Spajić. On je kazao da je fiskalni deficit bio ispod tri odsto, ali da je došlo do deeskalacije deficita i smanjenja duga.

"Mnoge stvari smo postigli za dva i po mjeseca, i vidimo ovo kao veliki polet za nas. I nadamo se da ćemo imati brze i pozitivne rezultate o mnogim zakonima koje čekaju, i da ćemo sa Skupštinom CG imatii odličnu saradnju. Nadamo se brzoj konferenciji zbog rezultata koje smo spremni da isporučimo", poručio je Spajić. Kaže da ima dosta toga što treba da se postigne,te da smo  i i te kako  svjesni toga."Ići ćemo kroz listu zadataka svake sedmice. Crna Gora treba da ima rezultate i aktivnosti koji će da nas poguraju za taj sto gdje se odlučuje da li je Crna Gora spremna za učlanjenje", naglasio je Spajić. Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib  kazala je da je Belgija spremna da dijeli ambiciju sa Crnom Gorom. "Ali uvećanje nije prioritet, već postoji geopolitički kontekst koji moramo da uzmemo u obzir. Ostaje za nas uglavnom proces uvećanja zasnovan na kriterijumima na osnovu zasluga. Vidim da postoji volja i spremnost od strane Crne Gore", kazala je Labib.

Izvor:RTCG