Nova vlast da se izbori s korupcijom i organizovanim kriminalom

Crna Gora napredovala je za poziciju u odnosu na 2022. godinu u godišnjem izveštaju međunarodne organizacije Transparensi internešnal o Indeksu percepcije korupcije.

Naša zemlja je dobila ocjenu 46 na skali od nula (izuzetno korumpirana zemlja) do 100 (zemlja bez korupcije) i nalazi se na 63. mjestu. Da bi bila uspješna, koaliciona vlada koju predvodi 'Evropa sad' mora da da prioritet akcijama protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u izvještaju TI.

U izvještaju Transparensi internešnala se navodi da slučaj Crne Gore pokazuje kako prethodno zarobljavanje države može da ostavi trajne posljedice na institucije.

Nakon tri decenije, vladavina jedne partije okončana je 2020. godine, što je mnoge ohrabrilo da prijave slučajeve korupcije iz prošlosti, navodi TI.

"Međutim, spor napredak u procesuiranju ovih slučajeva i borba za obnovu funkcionalnog pravosuđa otkrivaju koliko je duboko zarobljavanje pravosudnog sistema od strane režima i organizovanog kriminala uništilo pravosudni sistem", saopštava Transparensi.

Ovi nedostaci, kako se navodi, takođe pokazuju nesposobnost vlade koja je stupila na dužnost da kreira odlučne reforme.

Izvor:RTCG