"Hapšenja se mogla očekivati"

Poslanici vlasti i opozicije različito su reagovali na hapšenje bivših visokorangiranih članova policije i tužilaštva Zorana Lazovića i Milivoja Katnića.

Dok predstavnici vladajuće koalicije pozdravljaju hapšenja i najavljuju nastavak obračuna sa, kako kažu "kriminalnom hobotnicom", iz opozicije pozivaju na poštovanje pretpostavke nevinosti.Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović kazao je, u izjavi za Adria televiziju, da su se hapšenja mogla očekivati, te da je samo bilo pitanje trenutka kada će Katniću i Lazoviću biti stavljene lisice na ruke.“Ja se nadam da će ruka pravde stići sve one koji su osim njih uradili to ne samo 2016. nego i njihov odnos prema opozicionim liderima tadašnjim, a sadašnjem predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću i lideru DNP-a Milanu Kneževiću, ne samo prema njima već i prema visokim funkcionerima nekadašnjeg DF-a, a sada koalicije Za Budućnost Crne Gore. Ako gledate reakcije građana – ova dvojica su na opšte zadovoljstvo bila uhapšena”, naveo je.Jelena Nedović iz Pokreta Evropa sad ističe da političari moraju stvoriti nezavisne i samostalne institucije, te da miješanje u njihov rad ne može imati opravdanje.

“Treba da pošaljemo poruku da nema nedodirljivih, odnosno takvu poruku je poslalo Specijalno državno tužilaštvo posljednjim hapšenjima koja smo imali. Što će se u budućnosti desiti, ostavljamo njima, da vode svoje postupke bez pritiska javnosti. Naše je da im obezbijedimo takvu atmosferu da mogu da rade i da prave najbolje rezultate, a to možemo putem većih plata, uslova u kojima rade”, ukazuje ona.Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Nikola Zirojević kaže da nije prijatno vidjeti da se visoki funkcioneri sudstva i tužilaštva nalaze u prostorijama SPO i da im je određen pritvor, ali da nije prijatno vidjeti ni pokušaj prisvajanja ovog događaja od brojnih političkih partija.“Ono na šta pozivam, jeste da svi državni organi obavljaju posao u skladu sa zakonom.

Mi koji se bavimo ovim vrlo odgovornim poslom i na neki način kreiramo mišljenje javnosti, da poštujemo presumpciju nevinosti i svakako vjerujem da će nadležni državni organi nakon što završe sa onim što je njihov posao imati više detalja. U prethodnom periodu smo imali veliki broj tzv. spektakularnih hapšenja, veliki broj pokušaja prisvajanja zasluga za ta hapšenja, da bi nakon određenog vremena koje su proveli u pritvoru, svi ti ljudi danas bili na slobodi”, dodao je.Katniću i Lazoviću, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Izvor:RTCG

Foto: arhiva, pr centar