Deportacija izbjeglica i poslije 32 godine mrlja na obrazu Crne Gore

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podsjeća da, ni da danas, nakon 32 godine od ratnog zločina deportovanja bošnjačkih izbjeglica, ovaj slučaj nije dobio adekvatan sudski epilog, porodice žrtava još nijesu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, kao i da na mjestu gdje je započeo ovaj zločin nema adekvatnog spomen-obilježja.

Bošnjačko vijeće traži od Specijalnog državnog tužilastva da, iznova, sistemski i ozbiljno, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog ratnog zločina.

"Tražimo od državne i lokalnih vlasti da se konačno postavi adekvatno spomen-obilježje u krugu zgrade MUP Herceg Novi, čiji su tadašnji službenici-policajci ovaj zločin sproveli, započinjući tako lov na ljude koji su svoje sklonište od ratnih zbivanja potražili u Crnoj Gori. Tražimo da obrazovne institucije iniciraju izmjene nastavnih planova i programa kako bi i kroz školski sistem djeca imala informaciju o ratnim zločinima koji su se desavali u Crnoj Gori i nad njenim građanima. Predstavnici Bošnjačkog vijeća će, zajedno sa drugim organizacijama, učestvovati u obilježavanju ovog tragičnog datuma u Herceg Novom", navode u saopštenju.

Bošnjačko vijeće smatra da je neophodno suočavanje sa prošlošcu i zločinima koji su se dešavali u nedavnoj prošlosti u Crnoj Gori, na njenoj teritoriji ili nad njenim građanima.

Izvor: RTCG