Crna Gora na korak do generalnog štrajka

Da li će u Crnoj Gori biti organizovan prvi generalni štrajk zaposlenih u istoriji, možda će biti poznato već danas nakon sastanka ministra rada Kemala Purišića sa članovima Skupštine Saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata oko spornih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja.

Na javnoj raspravi završenoj prošle sedmice, obje strane ostale su čvrsto pri svojim stavovima, a sindikalni lideri su najavili da će tražiti izjašnjavanje na referendumu o ovom zakonu ili će u suprotnom organizovati generalni štrajk.

Nekoliko granskih sindikata već je najavilo da su za organizovanje generalnog štrajka ukoliko Vlada u Skupštinu pošalje verziju bez prihvatanja njihovih predloga.

Radna grupa za pripremu nacrta već je odbila sve predloge sindikata. Ukoliko predstavnici Vlade i danas odbiju glavne zahtjeve sindikata, koordinacioni odbori iz obje sindikalne centrale odmah će razmatrati odluku o svojim daljim potezima.

Moguće odluke su da se krene u sakupljanje potpisa kako bi Skupštini predali inicijativu za održavanje referenduma o ovom zakonu.

Za to su potrebni potpisi 10 odsto ukupnog broja birača, što je oko 54 hiljade potpisa. Druga mogućnost je da se odmah krene sa zakazivanjem protesta i generalnog štrajka.

Za stupanje u generalni štrajk ako Vlada odbije predloge sindikata, već se izjasnio Sindikat javne uprave i pravosuđa i strukovni Sindikat vatrogasaca, a tokom javne rasprave za ovu ideju bili su i predstavnici sindikata zdravstva, prosvjete, energetike, željeznice, taksista, telekomunikacija, Luke Bar, Rudnika Boksita, KAP-a...

izvor: vijesti.me