Crnogorci bez viza mogu u 100 država

Državljani Crne Gore, nosioci običnih pasoša, mogu bez vize putovati u 100 zemlje svijeta, dok nosioci diplomatskih i službenih isprava mogu putovati u 109 država, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada je juče usvojila Informaciju o viznoj politici.Kako je saopšteno iz Službe za odnose sa javnosti, u raspravi je istaknuto da Crna Gora, imajući u vidu potrebu usaglašavanja vizne politike sa regulativama Evropske unije (EU), implementaciju Šengenskog akcionog plana i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavlju 24, odgovorno realizuje obaveze koje proizilaze iz vizne liberalizacije.

„Uredba o viznom režimu kao i zaključivanje niza bilateralnih sporazuma između Crne Gore i drugih država, rezulturali su time da crnogorski državljani, nosioci običnih pasoša mogu bez vize putovati u 100 zemlje svijeta (uključujući i one u kojima je vizu moguće dobiti na graničnom prelazu), dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu bez vize putovati u 109“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, bez vize u Crnu Goru mogu ulazii državljani iz 104 države, nosioci običnih pasoša, kao i nosioci diplomatskih i službenih pasoša iz 111 zemalja.

 

Izvor:mina