Bolji izborni zakoni jačaju političku stabilnost

Reformom izbornog zakonodavstva Crna Gora je pokazala odgovornost prema biračima, a poboljšano zakonodavstvo pojačaće političku stabilnost i egzistencijalnu sigurnost, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

On je na Cetinjskom parlamentarnom forumu, na temu "Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje", kazao da Crna Gora pokazuje posvećenost i odgovornost prema onima koji su nosioci, srž i bit svakle demokrateije - biračima.

"Odgovornost prema njima opredijelili su nas za nastavak reformi izbornih zakona, koji će na prvim narednim izborima donijeti dodatni kvalitet samog procesa. Formirali smo privremeni odbor koji će ideje sprovesti u djela, usaglasiti zakone s najboljim primjerima i praksama u razvijenim demokratijama i uvažiti nacionalne i druge različitosti", rekao je Brajović.

Saopštio je da su naši birači slobodni, jer je slobodna volja "elementarno i neotuđivo pravo svakog čovjeka na planeti i čini identitet slobodnog građanina".

"A slobodni je građanin identitet jedne zemlje sa svim njegovim kreativnim sposobnostima koji ga čine tvoriteljem građanskog društva. Crna Gora je pokazala da je jednakost i suživt naroda neminovnost, što obavezuje na kompromis. Poslanik je medij kroz kojeg progovara volja birača", istakao je Brajović.

 

Izvor: rtcg