Bojkot nije odraz evropske demokratije

Bojkot institucija od dijela opozicije, Demokrata i Ure, nije odraz evropske demokratije. Dijalog mora da se vodi u Parlamentu, a ne na ulici ili nekom drugom mjestu.

To su poručili evropski predstavnici tokom sjednice parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruzivanje u Strazburu.

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva koji je inicirala vladajuca partija, ključan je i dobar potez vlasti na putu ka EU, ocijenili su predstavnici Evrope. Parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore ponovo je u Evropskom parlamentu okupio evropske i crnogorske parlamentarce.

Konkretni potezi države na unapređivanju izbornog zakonodavstva uvaženi su od strane Evrope uz ocjenu da kao zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora nastavlja da ispunjava reforme. Pored pohvala bilo je i kritika i to na opoziciono bojkotovanje institucija od strane dijela poslanika.

“Funkcionalan parlament je ključan da bi Crna Gora bila članica EU. Opozicija mora da bude konstruktivna i stalno ponavljamo da se dijalog vodi u Parlamentu, ne na ulici ili nekom drugom mjestu”, kaže Dejvid Martin predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta pri POSP-u.

Parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruzivanje nastavlja rad. Crnogorski  evropski poslanici razgovaraće o ulozi koju Crna Gora ima u regionalnoj saradnji  i njenom doprinosu stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Biće riječi i o ekonomskim pitanjima.

 

Izvor:RTCG