Sve jača ekonomska saradnja CG i Turske

Dobri politički i bilateralni odnosi Crne Gore i Turske obilježeni su i sve snažnijom ekonomskom saradnjom i porastom stranih direktnih investicija, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i odlazećeg turskog ambasadora Serhata Galipa.

"Crna Gora i Turska su prijateljske zemlje, naše političko razumijevanje je zaista na visokom nivou, ali i naša ekonomska saradnja jača. Posebno me raduje činjenica da je robna razmjena značajno povećana u odnosu na prethodne godine“, kazao je Marković.

On je istakao da je primjetno sve više turskih investitora koji ovdje imaju slobodu da posluju i čiji je kapital siguran. Na sastanku je, kako je saopšteno iz Valde, bilo riječi i o privlačenju novih investicija i pokretanja proizvodnje u realnom sektoru. Ambasador Galip je istakao da je Turska na trećoj poziciji po SDI sa 44,3 miliona eura, a pozitivnim je ocijenio i povećanje izvoza iz Crne Gore u Tursku.

"Crnu Goru i Tursku veže i bogata istorija, a posebna kopča je značajna crnogorska dijaspora u Turskoj, što je dodatan kohezioni faktor naših odnosa“, rekao je Marković.

Izvor: RTCG