Šminkanje može pozitivno uticati na vaše zdravlje

Terapeut za poremećaje u ishrani i ekpert za izgled tijela Temima Zuker, rekla je da mnogi njeni klijenti pronalaze smisao u šminkanju jer im miješanje boja i igranje sa nijansama daje osjećaj kreativnosti i sreće.

“Kombinovanjem različitih boja i eksperimentisanjem vježbate vaše umjetničke sklonosti koje su nekada neophodne kako bi vam dale hrabrost da se izborite sa poteškoćama u mentalnom zdravlju”, rekla je ona.

Ovo su šest načina kojima šminka doprinosi vašem mentalnom zdravlju, a otkrili su ih korisnici tj. korisnice Reddita.

Povratak kontrole

“Odrasla sam pod kontrolom roditelja koja se odnosila i na izgled. Majka mi je birala odjeću. Sada kada sama zarađujem ja sebi uvijek priuštim luksuznu kozmetiku jer mi njega kože daje osjećaj kontrole koju nisam imala kao dijete. Njegovanjem kože ja sam dobra prema sebi”, napisala je Gotohela.

Častite sebe

“Briga o mojoj koži, i rutina koju imam u vezi toga, daje mi samopouzdanje, a boja na licu daje mi osjećaj ostvarenosti. Imam depresiju i anksioznost, kao i napade panike i veoma je lijepo kada sam ovako dobra prema sebi”, otkrila je AmyPond808.

Savladavanje izazova

“Imala sam ozbiljnu depresiju i hroničan bol, pa mi je većinu vremena bilo teško da se natjeram da lijepo izgledam. Šminka mi je mnogo pomogla možda nikada neću biti sposobna da savladam drhtave ruke koje ne mogu da nanesu ajlajner savršeno, ali mi komplimenti koji dobijam jako prijaju i znače”, bila je iskrena Tikappu-kitsune.

Prihvatanje sopstvene kože

“Dugo mi je trebalo da se pomirim sa mojom ženstvenošću. Išla sam u školu u kojoj su nas vaspitavali da je ženstvenost loša i ja sam u potpunosti odbacivala sve što je i približno tome. Morala sam da se potrudim da naučim da budem žena i šminka mi je u tome pomogla”, napisala je Pomme_dor.

Napravite pauzu“Tih 15 minuta ujutru su samo moji prije nego mi započne dan. Sebe počastim i budem kreativna s bojama. Odlučujem kako ću tog dana izgledati”, objasnila je Klar971.

Izađite iz svoje glave

“Šminka mi je definitivno pomogla da se izborim sa depresijom i anksioznošću. Moj mozak je uvijek bio preokupiran brigom i njegativnim mislima, a stavljanje šminke je zabavno i dozvoljava mi da pobjegnem od toga”, iskusila je Gudegudegg.

Izvor: CdM / savrsena.com