Kako oblačiti bebu u hladnim danima?

Kada dođu hladni dani, najvažnije je da beba uvijek bude suva i da joj je toplo. Ali ako i vas, kao i većinu mama, nerviraju skafanderi koji se teško navlače, bodići koji se kopčaju na pogrešnom mjestu i još mnogo drugih stvari koje su, nažalost, neophodne da biste ispunili uslov iz prve rečenice, poslušajte naše savjete, pa ćete lakše prebroditi zimu.

Priprema za izlazak napolje

Nažalost, još uvijek ne postoji magično odijelce koje ne propušta vlagu i hladnoću, u kojem biste bezbrižno mogli izvesti bebu napolje i kad je temperatura ispod nule. Zbog toga morate slojevito oblačiti mališana. I to tako, da ima bar jedan sloj odjeće više od vas.

Evo šta sve treba da mu obučete, prije nego što ga izvedete napolje na minus pet ili deset stepeni Celzijusa.

Do kože: benkica, pelena, “zekice” sa stopalima

Drugi sloj: toplija benkica, duks, donji dio trenerke, termo-čarapice

Treći sloj: trostruko postavljeno zimsko odijelce

Dodaci: pamučna kapica (ako je beba mlađa od pet mjeseci), kapica od termo-materijala (mekša je i toplija od vunenih), šal i rukavice

Obuća: tople cipele ili čizmice

Tokom noći – džak najbolje rješenje

Najbolje je da beba zimi spava u pamučnom “džaku” koji se zakopčava od naprijed. Ako se plašite da će joj u njemu tokom noći biti hladno, nemojte posezati za dodatnim pokrivačem, već, prije nego što je stavite da spava, neko vrijeme u krevecu držite električno jastuče ili plastičnu bocu napunjenu vrućom vodom. Tako ćete zagrijati madrac, pa će i on tokom noći grijati bebu.

Birajte benkice i posteljinu od čistog pamuka

Veoma je važno da donji sloj garderobe, onaj koji je u kontaktu sa bebinim tijelom i posteljina budu od pamuka. Kao i to, da sve materijale koji dolaze u kontakt sa bebinom kožom održavate blagim sredstvima za veš sa oznakom ”sensitive”.

Pitale se zbog čega su ove mjere opreza neophodne? Koža mališana, naročito onih koji su već imali ekcem, suvu kožu ili neki drugi vid dermatitisa sklonija je iritacijama zimi.

Brojni razlozi (niske temperature, suv vazduh u prostorijama, pojačano znojenje uslijed slojevitog oblačenja, itd…) uzrokuju pečenje, svrab i neprijatan osjećaj zatezanja kože kod mališana. A pravilnim izborom i održavanjem odjeće, sve se može izbjeći.

Ostali korisni savjeti

Ukoliko tokom šetnje morate ući u prodavnicu ili neko drugo zagrijano mjesto, obavezno bebi skinite bar jedan sloj odjeće da se ne bi preznojila uslijed prekomjerne toplote.

Što se dužine boravka napolju tiče, rukovodite se činjenicom da se vi krećete, a beba ne. To znači da će njoj, bez obzira na to koliko je toplo obučena, postati hladno prije nego vama.

Da ne biste došli u situaciju da morate juriti kući gurajući kolica ili noseći u naručju rasplakanu bebu, tokom boravka napolju redovno joj provjeravajte temperaturu glavice ispod kapice. Sve dok je koža bebine glavice na dodir topla, sve je u redu. Međutim, čim osjetite da je počela da se hladi – pravac kući!

Ako se dogodi da beba za vrijeme boravka napolju promrzne, nemojte pokušavati da je zagrijete trljajući joj kožu. Pošto obično “nastradaju” ručice i nožice, privijte dijete uz svoje tijelo, umotajte ga u toplo ćebe, ručice mu stavite pod svoj pazuh, a zatim, kada mu koža postane ružičasta, uronite djetetove ručice i nožice u mlaku vodu (ne vruću!).

Izvor: Mamaibeba