Zabluda vijeka, kroasan nije iz Francuske

Francuzi su ga proslavili, ali vjerovali ili ne, kroasan nije nastao u zemlji šansona. 

Prvi kroasan ispekli su bečki pekari u 17. vijeku u čast austrijske pobjede nad Turcima. Legenda kaže da su pobjedi i sami doprinijeli – jednog jutra, dok su svi ostali spavali, vrijedni pekari su primijetili da Turci organizuju napad na grad. Obavijestili su vojnike koji su pobijedili Turke, a onda su pekari umijesili pecivo koje su oblikovali prema simbolu Osmanskog carstva, polumjesecu.

Nije potpuno sigurno ko je onda donio ovu kalorijsku bombu u Francusku. Prema jednoj verziji, bila je to Marija Antoaneta, posljednja kraljica Francuske, a po drugoj, August Zang, austrijski oficir koji je u Parizu otvorio bečku pekaru tridesetih godina 19. vijeka.

Kroasan je u početku bio simbol luksuza, ali krajem 19. vijeka, bogataši prelaze na brioš, a kroasan postaje omiljen među pripadnicima srednje klase. Francuski nacionalni proizvod postaje 1920. godine, a danas, svake nedjelje, Francuzi pojedu 50 miliona slasnih kroasana.

Info plus: 

Kroasan od 57 grama ima 231 kaloriju. Glavni sastojak je puter, a tu su još i brašno, kvasac, voda, so, jaja, šećer i mlijeko.

Tačne mjere zavise od pekara, jer svaki majstor ima svoj recept.

Tek u 20. vijeku, ova poslastica počinje da se pravi od lisnatog tijesta.

 

Izvor: Vecernje Novosti