Univerzalna smjesa za najukusnije praznične zalogaje

Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana, pa se prave dosta prije praznika. Lijepo ih spakujte u kutiju i stavite da stoje na hladnijem mjestu.

Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.

Sastojci: 500 g oštrog brašna, 300 g mekog brašna, 1 cijelo jaje, 1 žumance (bjelance vam ostane za šaranje zvjezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 r margarina ili maslaca, 5 kašika mlijeka.

Dodaci: Orasi, lješnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bijela, mliječna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…

Priprema:

Margarin mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju, najbolje plastičnu. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mijesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mijesite margarin sve vezuje i dobija se glatko tijesto. Dodajte još mlijeka.

Tijesto podijeliti na onoliko djelova koliko različitih kolačića želite.

Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete tijesto. Treba da ostanu svijetli, možda će vam se učiniti da su još uvijek mekani i da nisu pečeni.

Bjelancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dolje isiječe jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate po zvijezdi (ili nekom drugom obliku). Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suše.

Izvor: CdM