Dekorišite dom predivnom Božićnom zvijezdom

Božićna zvijezda je veoma popularna biljka i specifična je po tome što cvjeta oko Božića.

Savršena je kao poklon, a svojim prelijepim cvjetovima uljepšaće svaki prostor za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

U decembru je Božićna zvijezda nesumnjivo pored smrče, jele i bora jedna od najtraženijih biljaka. Crvene latice i zeleno lišće je raspoređeno u karakterističnom obliku zvijezde. Ovu biljku je otkrio Džoel Roberts Pojnset, diplomata i ljubitelj biljaka. On je 1828. otkrio divlje rastinje biljke u Meksiku i šarmiran njihovom ljepotom donio ih u SAD dajući im svoje ime.

Da biste procijenili kvalitet biljke, provjerite stanje lišća i pupoljaka pre kupovine. Zdravu, ispravno njegovanu Božićnu zvijezdu ćete prepoznati po svježim pupoljcima i listovima bez oštećenja ili promjene boje. Ove biljke ne mogu podnijeti vjetar ili temperaturu ispod 15 stepeni. Morate biti sigurni pre nego što ih kupite da su biljke bile uskladištene u pravim uslovima. Dobar signal je i blago vlažno tlo u saksiji.

Božićne zvijezde dolaze u mnogo različitih boja. Crvena verzija je najpopularnija, ali postoje i žute, ružičaste i bijele biljke. U dekorativnim vazama i saksijama izgledaju odlično. Cvjetovi će biti pogodni za dekoraciju stola, ili kao element vjenčića.

U našoj galeriji ćete pronaći mnoge inspirativne ideje: između ostalog kako da Božićnim zvjezdama dekorišete prozore, praznični sto, napravite venčić ili dekorišete stolice.

Izvor: Ženski magazin