Kako da vaše surfinije cvjetaju cijelog ljeta

Surfinije vole sunce, traže redovno zalivanje i prihranu a zauzvrat će svojim prelijepim cvjetovima da krasi svaku terasu ili balkon cijelog ljeta.

Surfinije, sitnija viseća sorta petunija, su popularne cvjetnice, naročito za terase, balkone i prozore. Obilno cvjetaju u raznim bojama u periodu od maja do oktobra. Veoma su zahtjevne i preporučuju se ljubiteljima cvijeća koji će im posvetiti potrebnu pažnju.

Surfinija, hibrid petunije nastao je u Japanu 1992. godine i od tada se proširio u sve krajeve svijeta. Surfiniji odgovara osunčano mjesto na kome ima najviše sunca tokom dana. Ako se zasadi na polusjenovito mesto, u toku ljeta treba da se zaliva jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija traži zalivanje bar dva puta dnevno.

Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umjereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.

Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno makro i mikro elementima, prije svega gvožđem.

Što je boja cvijeta surfinije svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Jednom nedeljno surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i gvožđem. Ako su listovi surfinije blijedi i svijetli, a na njima se jasno raspoznaju lisne žile znači da prihrana nije dovoljna.

Najmanje dva puta u sezoni surfinija odbaci veliki broj cvetova i listovi relativno požute. To je normalna pojava i ukazuje da treba pojačati prihranjivanje. Za nedelju dana biće još ljepša i sa puno cvjetova.

Izvor: Lepa I srećna