Očistite STARI nakit!

Zlato očistite vodom i neutralnim sapunom, a udubljenja na nakitu četkicom za zube. Srebrni nakit će zasijati kada ga očistite mješavinom soka od limuna, sode bikarbone i malo vode.

Izvadite iz fioka i kutijica omiljene minđuše, ogrlicu, prsten i vratite im stari sjaj!

Zlato očistite vodom i neutralnim sapunom, a udubljenja na nakitu četkicom za zube. Srebrni nakit će zasijati kada ga očistite mješavinom soka od limuna (kašičica), sode bikarbone (kašičica) i malo vode. Filigranski srebrni nakit očistite mješavinom alkohola i bebi-pudera. Mekom četkicom za zube utrljajte smjesu u sva udubljenja, a zatim izglancajte nakit čistom, suvom krpom.

Ukrase ili drago kamenje na srebru očistite pepelom od drveta. Djelove srebrnog nakita koji oksidiraju u dodiru sa kožom, isperite vodom u koju ste dodali nekoliko kapi amonijaka. Kada se osuše, premažite ih bezbojnim lakom za nokte. Srebrni nakit čuvajte u plastičnoj kutijici, da ne potamni. Biseri tamne ako ih ne nosite, a ako su požutjeli, potopite ih dva minuta u vinsko sirće, pa u mlaku vodu i ostavite da se osuše.

Bakarni nakit očistite sredstvom za pranje posuđa, a mrlje uklonite vaticom natopljenom mješavinom sirćeta i soli. Žad i ćilibar najbolje se čiste benzinom i alkoholom, poslije čega nakit možete da premažete sa malo maslinovog ulja i istrljate jelenskom kožicom.

 

IZVOR: novosti.rs