Četiri fitnes zablude koje stoje na putu našem uspjehu

Kada se napokon odlučimo da promijenimo bioritam, izbalansiramo ishranu i uvedemo vježbanje u našu svakodnevnu rutinu, susrećemo sa sa gomilom stavova i uvjerenja, koji su neosnovani i sabotiraju nas na našem putu ka cilju, a ti stavovi najčešće se odnose na pravilno vježbanje.

Danas za vas razbijamo najzastupljenije fitness mitove, koje stoje na putu vašoj vitkoj liniji.

  1. Trbušnjaci će istopiti masne naslage na stomaku

Vježbe za stomačne mišiće pomoći će nam da ojačamo i definišemo mišiće stomaka, ali ne i da uklonimo masne naslage. Da bismo istopili masne naslage potrebno je da primjenjujemo kardio trening koji troši najviše kalorija. Uostalom, masne naslage nikada se ne tope sa regije za koju trenutno radimo vježbe, već ravnomjerno sa cijele površine tijela.

  1. Što više treninga, to bolje!

Većina ljudi vjeruje da će do rezultata stići što više i intenzivnije vježba, međutim, važno je da znamo da se najviše pozitivnih promjena na našem tijelu dešava tokom odmora, pa bi pravilan ritam treninga bio tri dana vježbanja, dan pauze. Najbolje rješenje za mršavljenje je umjerena fizička aktivnost uz dzgoročni plan treninga i ishrane.

  1. Vježbe niskog intenziteta najbolje su za gubljenje kilograma

Vježbe niskog intenziteta sagorijevaju najveći broj masti, ali kada gledate konačni rezultat nije bitna potrošena količina masti, ili ugljenih hidrata, već ukupna potrošena količina kalorija, jer se na taj način ostvaruje kalorijski deficit koji je preduslov za efikasno mršavljenje.

  1. Vježbanje na prazan stomak ima najveći učinak

U samoj osnovi, ova činjenica je tačna, ali ona sa sobom nosi i određene opasnosti. Vježbanje prije prvog obroka može izazvati pad šećera u krvi, malaksalost, pad krvnog pritiska pa čak i nesvjesticu. Lagani obrok sat ipo prije treninga spriječiće pomenute nus pojave, a neće smetati ni trošenju kalorija tokom treninga.

Promjena navika u ishrani i životnom stilu glavni je cilj, kada želimo da izgubimo višak kilograma. Najbolji pokazatelj toga koliko ispravno pristupamo promjenama je kako se mi osjećamo i koliku efikasnost uloženog truda primjećujemo.

Izvor: CdM