Evo koje boje zidova najbolje odgovaraju sobama u svakom stanu

Boje zidova utilču na vaš san, raspoloženje, glad i ljepotu! Evo kako da izaberete najbolje boje za sve prostorije u stanu....

Prije nego što se obratite stručnoj pomoći, pročitajte što o izboru boje za zidove misli nauka, tačnije psiholog Sally Augustin. Ona se bavi naučnom disciplinom koja objašnjava kako na ljude utiče okruženje u kojem borave. Odnosno, studira kako boje u domu utiču na naše raspoloženje.

  1. Spavaća soba "voli" plavu

Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, verovatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su naime i dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse.

Obavezno izbegavati - ljubičastu

  1. Za radnu sobu isprobajte boju žalfije

Zelena podstiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tome je što podseća na prirodu u kojoj je uvek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – žalfija je idealan izbor.

Sećate se crvenih kukica, pluseva, minuseva, reči "nedovoljan" u vašim školskim sveskama? Naučno je dokazano kako su nam se te slike duboko urezale za budućnost. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj boji usporava analitičko razmišljanje.

  1. Crvena ili kobalt plava za kuhinju

Farbanje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudiće neko crveno ili narandžasto rešenje, i to je u redu, ako vam ne smeta što te nijanse podstiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobalt plavu. Bilo kako bilo, u kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne. A u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

Iako je žuta jedna od najpopularnijih boja za kuhinju, nemojte joj ni slučajno dodavati zelenu. Nijansu trule i pomalo bolesne hrane ne želite imati blizu.

  1. U kupatilu ćete biti ljepši uz nježno ružičastu

Bijela može biti previše stroga pa za kupatilo birajte nježnoružičastu. Dokazano najbolje pristaje uz svaku boju tena – djeluje kao da mu daje toplinu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Decentnu pastelnu nijansu najlakše ćete kombinovati. Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupatilu.

  1. Tople peščane nijanse za dnevni boravak

Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse.

Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi "ubiti" atmosferu, govori Augustin. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska. Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

Izvor: Lepa i srećna