Više od decenije neprekidno ŠTUCA: Nakon brojnih pregleda doktori konačno otkrili UZROK!

Majka koja je svakog dana "štucnula" najmanje sto puta nakon više od decenije dobila je odgovor za svoje stanje.

Lisa Graves iz britanskog Linkolna je od 2008. štucala najmanje 100 puta na dan, a koliko god su njeno stanje doktori proglasili bezazlenim, nju je izluđivalo i ometalo u svakodnevnom životu, piše Daily Mail. Štucanje se prvi put javilo kad je bila trudna sa svojim prvim djetetom, Emili, koja danas ima 11 godina. Vjerujući kako je štucanje povezano sa žgaravicom, Lisa je bila uvjerena da će proći nakon porođaja, no to se nije dogodilo. Beba se rodila zdrava, no ona je nastavila štucati.

Nakon ekstenzivnih pregleda i testiranja, uključujući magnetsku rezonancu, doktori su napokon došli do zaključka o uzroku štucavice. Naime, utvrdili su kako je za vrijeme trudnoće Lisa preboljela blaži moždani udar, koji nije ostavio nikakve druge posljedice osim hroničnog štucanja.

Moždani udar

Ono se može liječiti, no Lisa Graves je odbila terapiju zbog potencijalnih nuspojava. Doktori su joj objasnili kako moždani za vrijeme trudnoće i nije takva rijetkost, jer trudnice imaju veći rizik od moždanog udara zbog ekstra pritiska pod kojim im je tijelo. Ipak, trajna štucavica kao rezultat je zaista rijetka dijagnoza. - Imala sam sreće da je to što mi se dogodilo tijekom trudnoće bilo tako blago, jer moglo je biti i puno gore - kaže Lisa čije je štucanje nepredvidivo. Od toga da štuca 30-ak puta u sat vremena do pola sata mira, nikad ne zna kad će je uhvatiti. Njene kćerke već su se navikle na to štucanje i doživljavaju ga normalnim, jer ga slušaju cijeli život. Lisa ima sopstveni salon za nokte, a sve su njene klijentkinje takođe navikle na štucanje.

Rekorder je štucao 68 godina

Čovjek koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zahvaljujući svom štucanju je Amerikanac Čarls Osborne. Od 97 godina koliko je doživio, Čarls nije štucao tek 29. Sve je počelo kad je 1922. podizao svinju tešku više od 150 kilograma nakon što je ubijena. Pripremajući se na mesarenje ju je podigao, a ona je pala. U tom trenutku nije ništa osjetio, no doktori su zaključili da je tada povrijedio krvni sud u mozgu.

Na samom početku bi štucao oko 40 puta u minuti, a kako su godine prolazile taj se broj smanjivao, a je u jednom trenutku štucao po 20 puta u minutu, sve dok iznenada u posljednjoj godini njegovog života štucavica nije potpuno prestala. Procijenjeno je da u životu štucao više od 430 miliona puta. Zanimljiva je činjenica da je s time naučio živjeti te ga štucanje nije ometalo u svakodnevici - ženio se dva puta i imao osmoro djece, a jedini veći problem mu je bilo gutanje hrane u starosti.

Izvor: Kolektiv.me