DESERT idealan za jesenje dane: Napravite slasne ROLNICE sa CIMETOM!

Slasne rolnice sa cimetom, idealne su za doručak, branč, užinu, i „laganu” ponoćnu zakusku. Uz malo strpljenja, bićete nagrađeni ukusnom poslasticom, koja zbog obilja cimeta predstavlja idealan jesenji desert.

Mekano tijesto, bogat nadjev, i neodoljiva glazura, učinili su da rolnice sa cimetom postanu svjetski poznat recept, koji sa zadovoljstvom pripremaju ljudi iz čitavog svijeta. Pratite uputstva koja slijede, jer ćete onda i vi moći da uvrstite ovu poslasticu u svoj slatki asortiman.

Sastojci:

Tijesto

1 šolja mlijeka

2 ½ kašičice suvog kvasca

2 jajeta

1/3 šolje putera

4 ½ šolje brašna

1 kašičica soli

½ šolje šećera

Nadjev

½ šolje putera

1 šolja smeđeg šećera

2 kašičice cimeta

Glazura

3 kašičice putera

3 kašićice krem sira

sok od ½ limuna

1 kašičica javorovog sirupa

½ kašičice ekstrakta od vanile

½ šolje šećera u prahu

Priprema

Ugrijte mlijeko, ubacite ga u činiju, a zatim sipajte kvasac. Dodajte jaja, puter, so i šećer. Blago promiješajte, pa zatim uspite brašno. Još jednom promiješajte, a onda mikserom mutite 5-7 minuta, dok se ne oformi kompaktno i glatko tijesto.

Drugu činiju premažite puterom, pa ljepljivo tijesto prebacite u nju. Prekrijte kuhinjskom krpom činiju sa tijestom, odložite je na toplo mjesto, i ostavite 30 minuta dok se tijesto ne udvostruči.

Za to vrijeme pripremite nadjev, tako što ćete u činijici dobro pomiješati puter, smeđi šećer i cimet. Pospite radnu površinu brašnom, prebacite tijesto na nju, i uz pomoć oklagije, koju ste takođe posuli brašnom, razvucite dok ne dobijete pravougaonik debljine jednog santimetra. Silikonskom špatulom ravnomjerno nanesite nadjev na tijesto, onda ga urolajte i isijecite na 12 komada.

Vatrostalnu posudu premažite uljem, položite isječene komade tijesta i ostavite da odstoje 20 minuta. Za to vrijeme ugrijte rernu na 190 stepeni, te pecite rolnice 17-25 minuta, u zavisnosti od rerne i posude. Rolnice su gotove kada dobiju zlatnobraon boju. Dok se hlade, u posudi izmiješajte sve sastojke za glazuru dok ne dobijete ljepljivu smjesu bez gromuljica. Njom temeljno prelijte i premažite rolnice, malo sačekajte, pa poslužite.

Izvor: Kolektiv.me