Topla čokolada, zimska poslastica ljekovitih svojstava

Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet.

 

Naime, iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja ljekovita svojstva zbog antioksidansa koji se nalaze u kakaou. Čak se sve do 19. vijeka u medicini koristila kao lijek za želučane probleme.

Danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem.

Sama čokolada posebno se cijeni već vijekovima te joj se pripisuju i afrodizijačka svojstva, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju, a takođe se koristila za razne rituale.

Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao-praha, toplog mlijeka, vode, slatke pavlake, šećera... To je napitak koji je popularan u cijelom svijetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.

Na primjer, u Italiji je topla čokolada zaista gusta, dok je u Americi uobičajeno da je ona rijetka, kao mlijeko. S prvim pahuljama ili nakon napornog dana šolja ovog toplog napitka će doći kao pravi užitak. Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i da sami napravite.

S ukusima se takođe može eksperimentisati, dodacima čak i čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti šlagom, keksićima....

RECEPT

SASTOJCI

- 150 g čokolade

- 200 ml punomasnog mlijeka - 200 ml slatke pavlake - jedna kašičica smeđeg šećera - prstohvat soli - po želji malo cimeta 

PRIPREMA Čokoladu nasjeckajte na što sitnije komade. Mlijeko i pavlaku pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuva na srednje jakoj vatri. Čim smjesa provri, prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu.

Na kraju dodajte prstohvat soli, koja će pojačati ukus čokolade, i malo cimeta po želji.

Izvor: Nezavisne novine