Tračarenje nije uvijek loše

Mada tračarenje samo po sebi ima negativnu konotaciju, naročito ako zadire u privatnost i nanosi štetu osobi koja je predmet ogovaranja, stručnjaci smatraju da nije uvijek loše govoriti o nekome u njegovom odsustvu.

Rezultati istraživanja pokazuju da ljudima ne pada teško da slušaju tračeve i da učestvuju u njima. U prosjeku, ogovaramo 52 minuta.

“Većina tračeva je bezopasna”, kaže Megan Robins, profesorka psihologije na univerzitetu Riversajd u Kaliforniji.

“Oko 15 odsto tračeva ima negativnu konotaciju, dok ostali iznose određene činjenice, kao što je, recimo, konstatacija da je neko zakasnio na posao”.

Mada vlada uvjerenje da najviše ogovaraju žene i manje obrazovani, istraživači tvrde da su svi skloni tome.

“Ne živimo u izolaciji i nekad je neizbježno da govorimo o ljudima koji nisu prisutni. Svi ogovaraju i to nije nužno loše”, kaže Robinsova.

Tračarenje je štetno kada negativno govorimo o nečijem fizičkom izgledu i zdravlju ili kada iznosimo neistine tvrdnje. Ogovaranje predstavlja mehanizam povezivanja sa drugim osobama i takva navika nije ograničena na određenu starosnu grupaciju. Profesorka psihologije Stejsi Tores proučavala je takve navike kod starijih osoba u Njujorku i došla do saznanja da najviše tračare u lokalnim prodavnicama. To im pomaže da održe društvene veze i da se bore protiv samoće.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić