Svaki enterijer treba da posjeduje bar jedan žuti detalj

Ako se koristi pretjerano, može da ima jak kontraefekat. Žuta boja zove se još i sunčanom, topla je i vjeruje se da privlači lijepe stvari u život. Kolorterapija koristi nijanse žute boje kako bi nasmijala ljude i podarila im osjećaj sreće.

Kada je u pitanju enterijer, žuta stvara osjećaj toplote i udobnosti, pa je postala veoma popularna kada je riječ o krečenju. Žuti zidovi, tepisi u zlatnim tonovima, lampe i drugi detalji u nijansama sunčane boje stimulišu aktivnost mozga i podstiču ljude na bolju komunikaciju.

U tome i uspijevaju, jer su osobe okružene “srećnim” enterijerom srećnije i energičnije, i to prenose na druge.

Previše žute boje djeluje kontraproduktivno

Istraživanja pokazuju da osobe okružene sa previše žute boje često mijenjaju raspoloženje, nervozni su i razdražljivi. Bebe koje spavaju u sobama sa “previše vještačkog sunca”, više plaču.

Uređenje enterijera u žutoj boji najteže je za ljudsko oko, jer ova vesela boja može da ima kontraefekat, ako se koristi pretjerano.

Nikako se ne preporučuje da cijela soba bude žuta. Naprotiv, koristite je da “osvijetlite” mračne prostorije žutim detaljima ili jednim nježno žutim zidom. Male i nedovoljno osvijetljene sobe krečite u bež-žutu.

Žuti komadi namještaja odlično se slažu sa bež zidovima, ili nekom drugom nježnom, kremastom bojom, poput svijetlosive.

Ako želite da koristite bogate i jarke nijanse žute, neka to budu manji detalji poput vaze, lampe, ogledala, zidnog sata, ramova sa slikama ili zavjesa. Tako ćete u dom unijeti radost i bolje raspoloženje koje nam je danas i te kako potrebno.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić