Pet trikova da vam boja kose ne izblijedi tokom ljeta

Bez obzira na to jeste li plavokosa, brineta ili riđokosa, vaša boja će izgubiti na intenzitetu u vrelim ljetnjim danima...

Neki od ovih malih trikova mogao bi vam pomoći.

  1. Ne perite kosu često

Ovaj savjet je prilično očigledan jer što češće peremo kosu to će ona brže gubiti svježinu i punoću boje. Ako kosu perete svaki ili svaki drugi dan, pokušajte da pomjerite pranje makar za jedan, odnosno da napravite pauzu od pranja onoliko koliko je to moguće.

U međuvremenu možete koristiti šampon za suvo pranje kako bi kosa izgledala čistije.

  1. Ispirajte kosu hladnom vodom

Više puta smo pominjali koliko je važno za kožu da se vruća i hladna voda smjenjuju prilikom tuširanja, a nešto slično važi i za pranje kose. Nakon što operete kosu, poželjno bi bilo da je isperete hladnom vodom jer će ona zatvoriti kutikulu vlasi.

  1. Koristite proizvode namijenjene farbanoj kosi

Svaki proizvod za negu i održavanje higijene kose i kože glave koji koristimo ima svoju varijantu za farbane vlasi, pa uvijek radije birajte njih. Oni, naime, sadrže supstance koji usporavaju proces izbljeđivanja boje, štite dlaku od dima, zagađenja i — najvećeg ljetnjeg neprijatelja kose — UV zraka.

  1. Koristite sredstva iz prirode

Mnogo je domaćih preparata koji pomažu, a najčešće se koristi jabukovo sirće. Jedan od trikova koji se najčešće preporučuju jeste kupka za kosu: u flašu od dva litra sipajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i dobili ste kiseli preparat koji pruža dlaci dodatnu zaštitu i, što je najvažnije, snažno djeluje.

  1. Zaštitite kosu prije plivanja

Ako putujete na more ili posjećujete bazene, morati biti spremni na to da će slava voda ili hlor neminovno uticati na vašu kosu. Kako biste joj pružili adekvatnu zaštitu, pripremite je za stres koji joj plivanje nanosi. Namažite kokosovo ulje ili je poprskajte regeneratorom ili makar balzamom i time ćete vlasima pružiti još jedan sloj zaštite, pa kosa neće tako lako apsorbovati so ili hlor.

 

Izvor I foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić