Brojni benefiti za zdravlje: Ove namirnice najbolje je jesti sirove

Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove, jer pri kuvanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.

"Kuvana cvekla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala", objasnila je njujorška medicinska sestra Rebecca Park, koja je ujedno i kreatorka "Remedies for me".

Cvekla inače sadrži kalcijum, bjelančevine i kalijum, kao i visok nivo vlakana i folata.

Časopis Frontiers i Nutrition je prije četiri godine objavio rezultate istraživanja u kojima se navodi kako kuvani kelj nema ista svojstva borbe protiv različitih bolesti kao sirovi kelj.

Zašto je to tako? Prema rezultatima ovog istraživanja, kelj sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada dođu u kontakt sa enzimom mirozinazom. Toplina inaktivira mirozinazu, pa tako kuvani kelj gubi svojstva borbe protiv različitih bolesti.

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Zapravo, ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego narandže. No toplina uništava taj nutritijent, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako bi osigurali veći unos vitamina C.

Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam unijeli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih pogodnosti, pogotovo ako ga konzumirate sirovog. Na primjer, kuvanje luka može smanjiti prednosti fitohemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Kada se luk zagrije u rerni ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom zavisi od toga da li je luk čitav ili je narezan.

Na kraju, kuvanje luka potiskuje njegovo antibakterijsko djelovanje, dok jedna minuta u mikrotalasnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.

 

Izvor I foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić