Idete ljuti na spavanje? Opasno po zdravlje

Ako legnete u krevet bijesni, to je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite. Kada smo budni, imamo priliku da preradimo negativne emocije. Ali ako odemo na spavanje sa njima, one mogu postati veće.

Sljedećih pet stvari može se dogoditi ako legnete u krevet bijesni:

  1. Bijes utiče na san

Poznato je da stres i teška osjećanja pokreću borbu ili bjekstvo. U tim okolnostima zaspati i ostati u snu postaje mnogo teže.

Takođe je dokazano da poremećen san može da izazove još veći bijes. Vjerovatno ćete se probuditi iscrpljeni umjesto odmorni. U ovom slučaju bijes dovodi do lošeg sna, a loš san dovodi do još bijesa.

  1. Bijes je opasan po zdravlje

Naučnici su već otkrili da kvalitet spavanja utiče na cjelokupno zdravlje. San obično djeluje kao “terapija preko noći”, stabilišući emocije, tako da sljedećeg dana možemo bolje da se nosimo sa osjećanjima. Ali bijes i intenzivan stres mogu da ugroze proces. Negativne emocije oslobađaju hormone stresa, čineći vas razdražljivijim ili uzrokuju neke druge simptome.

  1. Teže je zaboraviti loša osjećanja

Istraživači tvrde da smo manje sposobni da potisnemo negativno iskustvo ako poslije njega odemo na spavanje. Spavanje povećava sve emocije, misli i probleme. Kada spavamo, mozak obrađuje nove informacije i skladišti ih u kratkotrajnoj i dugoročnoj memoriji. Tokom sna bijes nam ulazi u dugoročno pamćenje i može da ima dugotrajan efekat.

  1. Bijes ubija poštenje

Odlazak u krevet sa bijesom sigurno uništava raspoloženje, ali uspostavlja i toksični obrazac. Na kraju, vrijeme spavanja počinjete da povezujete sa bijesom, umjesto sa utjehom i vezom sa partnerom. A ako se ovo redovno ponavlja, to može prerasti u gorčinu i na kraju će uništiti vezu.

  1. Šalje negativnu poruku partneru

Ako usred svađe odlučite da se okrenete i čvrsto povučete pokrivač, šaljete poruku da više volite “pobjedu” u sukobu nego održavanje zdrave veze sa osobom sa kojom se svađate. Način na koji rješavate nesuglasice može ili ojačati ili oslabiti vašu vezu, izvještava Bright Side.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić