Osam večernjih navika zbog kojih se gojite - Promijenite ih još večeras i rezultati će se vidjeti!

Svako od nas ima neke večernje rituale, a oni se najčešće odnose na ishranu. Veče je vrlo problematično vrijeme za određene navike, zbog kojih možemo i da dobijemo na kilaži.

Saznajte zbog kojih 8 večernjih navika se gojite.

  1. Ne spavate dovoljno

Posljedice: Vaš matebolizam postaje sporiji i zbog nedovoljno sna osjećate glad. Raste nivo kortizola u krvi. Manje vježbate jer osjećate umor. Preporuka: Spavajte barem 8 sati tokom noći.

  1. Prejedate se za večeru

Posljedice: Pojedete previše hrane ili jedete previše tešku hranu i kao posljedica se javlja to da vaša probava postaje usporena, a to je pogotovo izraženo uveče. Preporuka: Birajte laganu večeru koja se uglavnom sastoji od proteina i povća.

  1. Jedete prženu ili začinjenu hranu za večeru

Posljedice: Previše kalorija koje ne možete tako brzo da svarite i loša probava do koje dovodi ovakva hrana. Takođe, povećava se broj masnih ćelija i imaćete lošiji san. Preporuka: Izbjegavajte ovakvu hranu da jedete kasno uveče.

  1. Idete na spavanje odmah nakon večere

Posljedice: Povećana akumulacija masnih ćelija i probavne tegobe. Preporuka: Vaš posljednji obrok neka bude minimalno 1 i po do 2 sata prije spavanja.

  1. Jedete žitarice ili druge ugljene hidrate za večeru

Posljedice: Dobijate dodatnu energiju koju nećete iskoristiti dok spavate, a i hrana sa visokim udjelom ugljenih hidrata sadrži mnogo rafiniranih šećera koji moraju odmah da se sagore. Preporuka: Za večeru odaberite svježe voće, salate ili hranu sa visokim udjelom proteina. Ali, naravno, u malim porcijama.

  1. Volite uveče da jedete slatko

Posljedice: Bijeli šećer i brašno se transformišu u masne ćelije. Ne možete da sagorite kalorije u toku noći. Preporuka: Ako morate uveče da imate desert, odaberite neko voće.

  1. Konzumirate alkohol ili kofein

Posljedice: Alkohol i kofein loše utiču na kvalitet vašeg sna, a i sadrže mnogo kalorija. Preporuka: Izbjegavajte da konzumirate alkohol ili pića sa kofeinom kasno uveče. Uvijek završite dan ispijanjem čaše obične vode.

  1. Koristite mobilni telefon ili kompjuter prije spavanja

Posljedice: Ovi uređaji emituju plavu svjetlost, koja utiče na kvalitet sna i na vaše zdravlje. Frekvencije radio talasa takođe uzrokuju nesanicu. Preporuka: Pročitajte nekoliko stranica knjige pred spavanje, ili slušajte umirujuću muziku. To će vam pomoći da lakše zaspite.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić