Banana – beauty saveznik za kožu i kosu

Banane su voće koje uvijek imamo u kući, neovisno koje je godišnje doba i sigurno su rijetki oni koji ih ne vole.

Poznato je da imaju mnogo benefita, a među njima su i oni koji se odnose na njegu kože. Tako, ako u korpi sa voćem imate zrelu bananu, koja polako počinje da truli, imate 2 mogućnosti. Jedna je da je upotrijebite za pripremu banana bread-a, a druga da napravite masku za lice. Odavno je poznato da pored toga što ima prijatan ukus i visoku hranjivu vrijednost, ova voćka godi koži i kosi.

Bogata je kalijumom i mineralnim solima, te hidrira, liječi i umiruje, pa se može iskoristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima koje imate u kući. Danas smo odlučili da vam predstavimo neke od načina na koje možete sebi prirediti tretman u toplini svog doma sa bananom u glavnoj ulozi.

  1. Hidratantna maska

Sastojci:

1 banana

1 kašičica meda

1 kašičica jogurta

 Postupak: Pomiješajte sve sastojke, dok ne dobijete kremastu smjesu, pa je ravnomjerno nanesite na lice i vrat. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa isperite toplom vodom.

  1. Maska za dubinsko čišćenje lica

Sastojci:

½ banane

1 kašičica nezaslađenog kakao praha

1 kašičica gline u prahu

Postupak: Pročitajte prethodni postupak, jer je osim sastojaka sve isto.

  1. Maska protiv bora

Sastojci:

1 banana

2 kašičice meda

Postupak: U posudi izgnječite bananu i dodajte med, pa je odložite sa strane dok smjesa ne dobije kafenu boju. Zatim je razmažite po licu, i ostavite da djeluje oko pola sata, pa isperite toplom vodom.

  1. Matirajuća maska za lice

Sastojci:

½ banana

2 kašičice ovsenih pahuljica ili brašna

Postupak: Ponovo je potrebno da izgnječite bananu, zatim dodate ovsene pahuljice, dobro promiješate i ravnomjerno nanesete na lice. Ostavite da djeluje 20 minuta, a onda isperite toplom vodom.

  1. Hranjiva maska za kosu

Sastojci:

1 banana

2 kašičice nemasnog jogurta

Postupak: Dobro sjedinite sastojke, dok smjesa ne postane homogena, pa je nanesite na pokvašenu kosu, i sačekajte oko pola sata. Zatim, dobro isperite i operite kosu na uobičajen način.

 

Izvor i foto:CdM

 Tekst objavila: Jasminka Mulić