Bubrezi stradaju polako: Ovo su navike kojima ih ugrožavate

Dehidratacija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca

Do oštećenja bubrega dovodi negativan proces koji traje nekoliko godina, kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, naročito dijabetesu. Zdravlje bubrega ne narušava se preko noći.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini bubreg je jedan od najvažnijih organa, a Kinezi ga čak nazivaju i drugim srcem. Takvo shvatanje ima utemeljenje, jer kada bubrezi izgube funkciju ili je ona narušena, svi organi u tijelu polako gube ravnotežu.

Da bi sačuvali zdravlje bubrega obratite pažnju na ovih 10 stvari:

Fizička neaktivnost

Vježbanje je odlično za tijelo i cirkulaciju i može da pomogne u regulaciji šećera u krvi i održavanju optimalne tjelesne težine. Studije su pokazale da gubitak težine pozitivno utiče na funkciju bubrega, pišu Novosti.

Uzdržavanje od odlaska u toalet

Neredovno mokrenje može da bude veoma loše za bubrege, jer se zadržavju toksini koje bi trebalo izbaciti iz organizma. Vremenom, to može da dovede do popuštanja kontrole mokrenja (inkontinencije), kao i bubrežnog kamenca i drugih oštećenja bubrega.

Pretjerano konzumiranje alkohola

Bubrezi pomažu tijelu da filtrira štetne stvari iz organizma, uključujući i alkohol. Dakle, ako pretjerujete sa alkoholom, bubrezi su pod ogromnim pritiskom. Na taj način može da dođe do njihovog oštećenja.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer povećava broj otkucaja srca, sužava krvne sudove, šteti krvotoku i dovodi i do arteroskleroze krvnih sudova u bubrezima.

Nedovoljno vode

Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidratacija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.

Visok krvni pritisak

Važno je da se s vremena na vrijeme kontroliše krvni pritisak, jer hipertenzija je vodeći uzrok oštećenja bubrega.

Mnogo slatkiša

Konzumiranje previše šećera može da utiče na porast nivoa mokraćne kiseline, što često rezultira razvojem nekih oboljenja. Zato birajte poslastice sa više vlakana, a manje šećera, kao što je voće.

Previše soli

Visok nivo natrijuma u ishrani, bilo u obliku soli ili češće preko skrivenih izvora, veoma je problematičan, pogotovo ako postoji sklonost ka hipertenziji. Mnoge grickalice, većina brze hrane, konzervirana hrana i upakovane namirnice, sadrže velike količine natrijuma, pa ih treba smanjiti.

Nepravilna ishrana

Tradicionalno "loše" namirnice kao što su bijeli pirinač, bijeli hleb i tjestenina su dobri za bubrege tako da nemojte da ih eliminišete u potpunosti. Jedite mnogo svježeg povrća i voća. Proteine konzumirajte u umjerenim količinama. Biljni i određeni životinjski izvori proteina poput piletine i ribe su lakši za bubrege. Jedite mnogo svežeg povrća i voća.

Ljekovi "na svoju ruku"

Ne uzimajte tablete i druge medikamente "na svoju ruku". Određeni ljekovi mogu da prouzrokuju oštećenja bubrega ako se uzimaju na pogrešan način ili se ne prati njihovo dejstvo. Lako dostupni ljekovi protiv bolova kao što je acetilsalicilna kiselina i ibuprofen su loši za bubrege ako se uzimaju redovno ili na dnevnoj bazi. Određeni antibiotici takođe mogu biti štetni.

 

Izvor i foto: Vijesti.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić