Nadoknadite izgubljene vitamine: Namirnice koje čiste organizam od nikotina

Svi znamo za negativno dejstvo cigareta i nikotina na organizam, a ako ste konačno prestali da pušite (ili ste pušač koji želi ipak malo da popravi svoje zdravstvene izglede), neke namirnice mogu vam pomoći da tijelo brže očistite od nikotina.

Folna kisjelina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako mu pomaže da se riješi nikotina. Velike količine folne kisjeline nalaze se u spanaću.

Brokoli, karfiol i kupus

Povrće iz porodice kupusnjača jako je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodeti.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete sami da napravite, kao i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom, a ako želite da se riješite ove ružne nuspojave jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Šargarepu možete da iscijedite u sokovniku pomješanu s jabukom i limunom ili da je narendate u salatu.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Izgubljene vitamine možete da nadoknadite tako što ćete da jedete voće kao što su kivi, pomorandža, limun, a možete i da pijete limunadu ili cijeđenu pomorandžu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić