Kako zavoljeti sebe: Lakše je nego što mislimo

Svi žele da budu voljeni i poštovani kao ljudi, ali da bi se to dogodilo, prije svega je neophodno biti dosljedan u osjećanju ljubavi prema sebi. Voljeti sebe je lakše nego što se čini…

Znajte da u drugima odražavamo ono što zapravo osjećamo prema sopstvenom biću. Ovim člankom pozivamo vas da duboko udahnete i primijenite neke od savjeta koje vam nudimo. Dobićete unutrašnju ravnotežu, kao i prijatan osjećaj udobnosti i počećete da volite sebe. Dajte sebi priliku!

Ne upoređujte se ni sa kim drugim

Dobro je poznato da je svako ljudsko biće jedinstveno i neponovljivo, pa je iz tog razloga put do cilja različit za svakog od nas. Ne pravite nepotrebna poređenja između sebe i onih koji su uz vas, ne tražite “greške” kod drugih.

Na ovaj način ćete samo osloboditi osjećaj frustracije u sebi, blokirajući sve svoje prave talente ili potencijal u pupoljku. Svako od nas je imao različita iskustva i veze, poređenje je beskorisno.

Hranite se onim što vam daje energiju

Zapamtite, spoljašnji izgled odražava ono što osjećamo kao i našu sposobnost da volimo sebe. Sport i fizička aktivnost ne samo da održavaju kondiciju, već donose vedrinu, zdravlje kako bismo bili u harmoniji sa sobom. Počnite da volite i prihvatate svoje tijelo takvo kakvo jeste.

​Uživajte u svojim prijateljima

Pravi prijatelji su zauvijek, u dobru i u zlu. Naučite da cijenite svoje prijatelje i da im ponudite najbolje od sebe, tako da prijateljstvo bude vječno. Ne zaboravite da “ko nađe prijatelja, pronašao je blago”, čak i više ako želite da živite punim plućima.

Nađite vremena za sebe

Provođenje vremena sa sobom prilika je da naučite da slušate sebe, cijenite sebe i zadržite unutrašnji mir da biste se osjećali dobro. Ovo je prvi korak ka ljubavi prema sebi. Nakon napornog radnog dana, nije pogrešno reći prijateljima ili partneru da ćete ipak ostati kod kuće.

​Izađite iz komfor zone

Usudite se da izađete iz svoje zone udobnosti, pođite i otkrijte nove prostore i mjesta. Šetajte po vama nepoznatim mjestima da biste iskusili nove senzacije, osjećali se živim i nastavili da učite sve više i više.

Pustite one koji su vas povrijedili

Zapamtite, nije neophodno držati pored sebe one koji su vam naudili. Nema ništa loše u tome što pružite priliku i pokušate da razjasnite, ali ako to učinite, situacija se i dalje pogoršava, možda ovo nije rješenje.

Izrazite ljubav prema ljudima do kojih vam je stalo

Prije ili kasnije svi napustimo ovaj svijet. Zapamtite da je dobro živjeti i uživati u životu, bezuslovno voleći druge, dijeleći ovo osjećanje sa onima koje volite. Ne stidite se reći majci, ujaku, bratu, prijatelju ili partneru koliko ih volite.

Kad nestanu, zažalićete što niste iskoristili priliku da im posvetite te riječi naklonosti. Najbolje je da izrazite svoja osjećanja.

Čuvajte se

Emocionalno stanje zavisi od fizičkog izgleda osobe i brige koju posvećuje sebi, sopstvenoj suštini. Naš izgled odražava ko smo izunutra, ne zaboravite to. Briga o vašem tijelu i održavanje kondicije uz sport pomažu u uklanjanju stresa i energije koji proističu iz emocija kojima nismo u stanju da metabolizujemo na pravi način.

Smijte se sebi

Greške, pretvorite u osmijeh. Kako? Ne uzimajte ništa previše ozbiljno i imajte na umu da vam greške omogućavaju učenje. Mnogo je naučnih studija koje navode da je osmijeh jedan od najboljih ljekova koje je čovjek postavio da bi se oslobodio negativnih emocija i stresa.

Takođe zapamtite da osmjesi generišu dobrobit u vama i onima oko vas, a ovo je prvi korak da započnete da volite sebe.

Zapamtite da život nije namijenjen ugađanju drugima

Prihvatite sebe i volite sebe onakvima kakvi jeste. Voljeti sebe lakše nego što zvuči. Imajte na umu Budine riječi: “Vi sami, kao niko na svijetu, zaslužujete svoju ljubav i odanost”. Često se previše brinemo o tome šta će drugi reći ili misliti o našim postupcima. Naučite da ignorišete sve što vas uslovljava.

Činiti dobro donijeće vam dobro

Karma postoji, to je božanski koncept koji nas uči da svakodnevno učimo iz života. Učite iz divne fraze koja kaže: “Posijano se žanje”.

Neophodno je preuzeti odgovornost za ono što govorite.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić