Raštan, niskokalorična riznica zdravlja

Raštan je drevno mediteransko povrće koje je još u antičko doba bilo posebno cijenjeno zbog hranjivosti, a danas je nepravedno zapostavljeno zbog njegovih rođaka iz botaničke porodice kupusnjača - brokule, kelja, kupusa, karfiola, prokulica... Naime, novija naučna istraživanja govore da što češće treba konzumirati zdravu zelenu namirnicu, čiji je ukus mješavina slatkastog, pikantnog i gorkog.

RIZNICA ZDRAVLJA

Uzgoj i upotreba raštana pripisuju se još starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a važno mjesto ima u kulinarskoj ponudi i prehrani stanovništva Evrope, Azije i Amerike zato što, iako niskokalorična, sadrži bogatstvo vitamina, minerala i biljnih spojeva, od kojih su mnogi korisni za zdravlje ljudi.

Sve biljke iz porodice kupusnjača imaju otprilike jednaku hranidbenu vrijednost te obiluju dijetalnim vlaknima, vitaminima iz B grupe i vitaminom C, ali raštan i lisnati kelj sadrže nešto više folne kiseline i kalcijuma. Ova biljka obiluje i cinkom, fosforom, kalijumom, manganom, magnezijumom i željezom.

Raštan je u svijetu nutricionizma poznat kao biljka koja jako efektivno snižava nivo holesterola u krvi, ali i održava zdravlje očiju. Beta karoten koji se nalazi u listovima prekursor je za proizvodnju vitamina A koji ne samo da čuva vid, nego je i odličan antioksidans. Naučnici su godinama sprovodili istraživanja na ovoj riznici zdravlja i dokazali kako pojedini spojevi pod nazivom glukozinolati imaju snažno antikancerogeno djelovanje.

Najzdraviji je raštan kuvan na pari. Tim postupkom čuvamo sve hranjive sastojke u ovoj niskokaloričnoj namirnici. Kada ga operete i očistite potrebno je tek pet minuta kuvanja na pari kako bi omekšao i bio spreman za jelo, a njime možete pripremiti razne čorbe, namaze, salate, ali i mini-sarmice sa raznim punjenjima.

Recept za salatu

SASTOJCI:

svežanj raštana

3 krompira

2 mrkve

sok od pola limuna

so i biber

maslinovo ulje

malo nasjeckanog bijelog luka

po želji sjemenke konoplje, susama

PRIPREMA:

Raštan narežite na trake (donji dio tvrde stabljike odvojite) te stavite u lonac da se kuva. Krompir nasjeckajte na kocke, a mrkvu naribajte na krupniji ribež. Nakon 15 minuta kuvanja raštana dodajte nasjeckani krompir, kuvajte još 10 minuta te zatim još na dva minuta pred kraj ubacite i rendanu mrkvu. Poklopite i stavite da odstoji oko pet minuta u loncu. Zatim sastojke iz lonca ocijedite i stavite u zdjelu za serviranje salate te dodajte začine, sok od limuna i maslinovo ulje. Promiješajte i ostavite da odstoji pola sata da se ukusi prožmu.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković