Crveni ruž - sinonim za senzualnost, ženstvenost i seksepil

Ne postoji nijedan modni detalj koji je kroz istoriju bio i ostao toliko intrigantan kao crveni karmin na usnama. Često zabranjivan, s epitetima "skandalozan" i "jeftin", uspio je da se izbori za počasno mjesto u ženskom neseseru.

Čitava fama o njemu samo je potvrdila mišljenje da donosi magiju, glamur i samopouzdanje, a ženu koja ga nosi pretvara u femme fatale. Vijekovima je simbol moći, jedinstvenosti, nezavisnosti i buntovništva, te ljepote i glamura.

SIMBOL PRKOSA I EMANCIPACIJE

Ostalo je ustaljeno  mišljenje da crvenoj boji na usnama nije odoljela ni Kleopatra. Međutim, u drevnoj Grčkoj karmin se smatrao skandaloznim i koristile su ga uglavnom prostitutke. U srednjovjekovnoj Engleskoj žene koje su se šminkale bile su smatrane đavoljim sljedbenicama. Pa, ipak, kraljica Elizabeta I, koja je voljela da crvenim ružem ističe svoj aristokratski bijeli ten, nakratko je u 16. vijeku skinula anatemu sa njega. Crkva ga je i dalje zabranjivala pa je do 19. vijeka šminkanje smatrano bestidnim i primitivnim.

Prvi moderni ruž za usne proizveden je u Parizu 1884. godine od jelenjeg loja, dabrovog ulja i pčelinjeg voska. Rijetke su bile dame koje su se usudile da se odupru sudu javnosti pa zato i ne čudi da su sufražetkinje koje su 1912. godine izašle na ulice Njujorka u znak protesta nosile crveni karmin. Boreći se za prava žena - izborile su se i za simbol prkosa, snage, neustrašivosti, ženstvenosti. Časopis "Vogue" je 1933. godine proglasio ruž najvažnijim kozmetičkim proizvodom za žene. Sve ostalo je istorija. Od Rite Hejvort i Ave Gardner, preko Elizabet Tejlor i Merilin Monro, do današnjih ikona muzičke i filmske industrije, crveni ruž je simbol ženske ljepote, senzualnosti i glamura.

NEODOLJIVA CRVENA MAGIJA

Karmin je mali, ali dovoljan detalj, kojim se postiže trenutni efekat i koji običnom izgledu može dati svečanu notu. Savršen je za svaku priliku - od opuštenih i poslovnih do posebnih, koje se pamte cijelog života. Nema žene kojoj ne pristaje, bez obzira na godine, boju tena i kose, oblik tijela...

Djevojke ga koriste da bi izgledale ženstvenije i ozbiljnije, a dame u godinama da bi izgledale vedrije i mlađe. I jedne i druge kako bi bile atraktivnije, jer žene koje nose crveni karmin privlače pažnju i gdje god da se pojave plijene energijom.

Važno je da izaberete nijansu crvene koja vam najbolje pristaje. Osnovno pravilo je da ženama svjetlije kose i kože odgovaraju svjetlije nijanse ruža, dok su tamnije rezervisane za crnokose i brinete. Crvenokosim damama najbolje pristaje žarkocrvena. Ruževi za usne najbolje ističu boju zuba i ljepotu osmijeha. Ukoliko se možete pohvaliti biserno bijelim zubima, možete koristiti bilo koju nijansu crvene boje, u suprotnom izbjegavajte crvenu sa narandžastim pigmentom. I posebno je važno da prije nanošenja ruža iscrtate konture usana olovkom iste nijanse. Sa crvenim karminom nikada nećete biti premalo našminkani.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić