Ukus koji će vas vratiti u djetinjstvo: Tulumbe po starinskom receptu, slasne i sočne

Nije ni čudo što tulumbe zovu kraljicom zalivenih kolača.

Šta, zapravo, čini dobre, ukusne tulumbe? Savršen spoj brašna, jaja, mleka, vode, ulja i šećera - limun je tu da im “podigne” ukus.

Donosimo vam starinski recept po kom su tulumbe pravile naše bake i koji će vas ukusom vratiti u djetinjstvo.

Sastojci:

Za preliv:

700 gr šećera

500 ml vode

sok od jednog limuna

Za tijesto:

300 ml vode

300 ml mlijeka

50 gr margarina

1 kašika šećera

300 gr brašna

1 prašak za pecivo

4-5 jaja (zavisno od veličine)

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, vodu i sok od pola limuna. Zagrijte do tačke ključanja, pa kad proključa smanjiti vatru i kuvajte još 15 minuta. Potom dodajte sok od druge polovine limuna i ostavite da se ohladi.

U drugu šerpu sipajte vodu i mlijeko, dodajte margarin i šećer, pa promešajte. Sačekajte da proključa, a kada počnu da se stvaraju prvi balončići smanjite jačinu ringle i dodajte brašno i prašak za pecivo. Ovu smjesu konstantno miješajte dok se ne zgusne, pa je skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.

U prohlađenu smesu dodajte jedno po jedno jaje, pa mutite mikserom.

Kalup za tulumbe napunite smjesom i sipajte direktno u šerpu sa uljem. Obratite pažnju da ulje bude hladno kako bi tulumbe zadržale savršen oblik. Za savršeno oblikovane ivice prilikom istiskivanja iz kalupa svaku tulumbu presijecite nauljenim makazama.

Tulumbe pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Imajte na umu i to da tulumbe narastu tokom prženja, pa nemojte prepuniti sud za prženje.

Kad tulumbe porumene direktno iz ulja ih stavljajte u preliv, ostavite par sekundi i prebacite u drugu posudu. Sačejate da se potpuno ohlade i uživajte.

Prijatno!

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić