Ovo voće je dar prirode - Idealna užina koja blagotvorno djeluje na organizam

Smokve su idealna užina ili poslastica, ali ne treba zanemariti benefite koje imaju na zdravlje.

Smokve se mogu jesti svježe ili sušene, ili prerađivati u džem, kiflice, kekse i druge vrste poslastica. Pošto se zrelo voće ne transportuje i ne čuva dobro, većina proizvodnje je u sušenim i prerađenim oblicima.

Sirove smokve sadrže otprilike 80% vode i 20% ugljenih hidrata, sa zanemarljivim sadržajem proteina, masti i mikronutrijenata. Oni su umjeren izvor dijetalnih vlakana. Bogate su kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i dijetetskim vlaknima, i odlične su u prevenciji, ali i u borbi protiv mnogih bolesti. Nadaleko je poznata i njihova hranljiva vrijednost, naročito sušenih, a pošto imaju sličnu funkciju u telu kao žitarice - visok sadržaj vlakana podstiče zdravu funkciju creva, kao i visok sadržaj vitamina B. Sadržaj minerala u smokvama je sličan kao u ljudskom mleku. Sadrže dvostruko više kalcijuma od kravljeg mlijeka, izuzetno su bogate i gvožđem i cinkom.

Suve smokve su veoma popularne širom svijeta, kao desert, užina ili dodatak mnogobrojnim slatkim i slanim jelima, naročtio tokom posta, ali ne treba odustajati od njih i kada se on završi jer nam predstojeća sezona donosi svježe i ukusne plodove. U suvim smokvama možete uživati tokom cijele godine, jer mogu ostati svježe nekoliko mjeseci. Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi na svježem i suvom mjestu, dobro umotane. Pomažu u kontroli težine, regulisanju krvnog pritiska i jačanju ligamenata. Na Mediteranu se najčešće koriste suve smokve u maslinovom ulju jer su odlične za uspostavljanje hormonske ravnoteže, ali i za jačanje kostiju i protiv osteoporoze.

Smokva, jogurt i lješnici

Ako ste na redukovanoj ishrani, a žudite za nečim slatkim odaberite smokve u kombinaciji sa jogurtom i lješnicima, to će vam biti savršena užina koja će vas zasititi, a neće kalorijski opteretiti. U posudu stavite šaku žitarica, nekoliko orašastih plodova i dve ili tri smokve, pa dodajte nekoliko listova svježeg ruzmarina, biber, maslinovo ulje i malo meda. Cijelu kombinaciju možete staviti u plastičnu posudu i ponijeti bilo gdje sa sobom, a kada osjetite da ste gladni, samo dodajte nekoliko kašika jogurta i promiješajte.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić