Loše navike zbog kojih vaša kosa postaje sve tanja

Ako ste primijetili kako je vaša kosa postala suva, beživotna ili odjednom tanka – došlo je vrijeme za promjene. Otkrivamo pet svakodnevnih rutina kojima možda nesvjesno uništavate kosu.

Toplota

Česta upotreba aparata za stilizovanje kose kao što su presa, fen ili figaro, može da bude izuzetno opasna za vašu kosu. Toplota oštećuje folikul dlake zbog čega dolazi do isušuvanja vlasi i time one postaju tanje i kosa gubi svoju svježinu. Mokru osušite fenom na najnižoj temperaturi, a presu i uvijače koristite maksimalno dva do tri puta nedjeljno. Isto tako, prije tretiranja na kosu nanesite zaštitni sprej za zaštitu od visokih temperatura.

  1. Gladovanje

Rigorozne dijete mogu da budu vrlo opasne po zdravlje što se odražava i na vašu kosu. Kako bi zaštitilo mozak i srce, tijelo tokom gladovanja stvara zalihe zbog kojih, između ostalog, dolazi do otpadanja kose i umanjenog nastanka novih vlasi. Ako planirate dijetu, zaboravite na gladovanje i potrudite se da vaša ishrana bude što bogatija i različitija.

  1. Mokra kosa

Vlasi kose su najosetljivije kada su mokre. Upravo zbog toga, svakodnevne navike kao snažno trljanje peškirom ili čvrstog motanja kose u punđu mogu da oštete dlaku i uzrokuju pucanje i opadanje kose. Mokru kosu prekrijte peškirom, pa nježnim stiskom dlanova lagano upijte višak vlage.

  1. Preparati

Preparati kao lak za kosu, mogu je oštetiti i učiniti je krhkom, tankom i ispucalom. Iako će vaše lokne biti lijepe tokom cijelog dana, ne zaboravite da ti preparati sadrže alkohol koji isušuje dlaku. Češljanje kose prepune laka ili gela za kosu, kao i spavanje na njoj, uzrokuje pucanje vlasi, zbog čega ona postaje sve tanja i osetljivija. Izbegavajte proizvode od kojih vlasi postaju krute.

  1. Sunce

UV zraci su štetni za vašu kožu, ali i kosu. Kako sunce može da ošteti ćelije kože, isto se događa i sa vlasima zbog čega kosa postaje suva i tanka. Isto tako, pretjerano sunčanje može da izazove i pojačano opadanje kose. Tokom sunčanja, nosite šešir ili kapu ili vlasi zaštitite sprejom za kosu sa UV zaštitom.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić