Vaše dijete odbija da završi svoje obaveze? Evo šta psiholozi savjetuju u tim situacijama

Prema psiholozima, postoje strategije kojih roditelji treba da se pridržavaju kako bi se zajedno došli do rješenja i "nagovorili" dijete da izvrši svoje obaveze.

Pobijedi sat

Bilo da odbijaju da završe domaći zadatak ili da pospreme sobu, najlakši način da natjerate dijete da se pokrene jeste igra 'pobijedi sat'. Intrigiraće ih izazov te igre, pa ako im kažete da pokušaju da pobjede svoj rekord i da dokažu da za 15 minuta mogu da pospreme sobu ili završe domaći zadatak, njima će to biti odlična motivacija.

Džoker pomoć

Koliko god dijete da je tvrdoglavo, ono želi da se osjeća korisno i sposobno u porodici. Pokažite im da svojim ponašanjem može da pomogne i da će nakon toga dobiti nagradu, kao što je na primjer porodičan odlazak na picu, bioskop ili izlet, i ono će shvatiti kako iza obaveza slijedi lijepo slobodno vrijeme u kom može da uživa bez pritiska.

Pozitivne riječi umjesto kritika

Sjajno postavljaš sto i brišeš prašinu, odlično ti ide pisanje i možeš da budeš najbolji u odjeljenju ako nastaviš da vježbaš - primjeri su pozitivnog ohrabrenja koja će dijete bolje motivisati nego vika i kazna.

'Da' pitalica

Ako dijete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte igru 'Da'. Postavljajte pitanja na koja mora da odgovori sa 'da', i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće djetetov otpor, a u isto vrijeme će se osjećati da ga čujete i razumijete.

Obrnuta psihologija

Kada djeci koja imaju jaku volju ne pomaže ni vika ni molba, jer ne želi da slijedi uputstva nego samo da odlučuje, pomaže samo obrnuta psihologija.

Umjesto da djetetu naređujete i dajete mu detaljna uputstva, pitajte ga za mišljenje i dajte mu da izabere između dvije opcije. Dijete će učiniti upravo ono što želi, a pritom će misliti da je krajnja odluka bila njegova.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić