10 super primjena za kokosovo ulje

Kokosovo ulje se već milenijumima koristi za mnogo različitih stvari, posebno u tropskim zemljama. A prije nego što podijelimo neke od naših omiljenih upotreba, evo malo informacija o samom kokosu i njegovom ulju.

Kokosovo ulje ne izgleda posebno masno. Više nalikuje mastima zahvaljujući svom voštanom, bijelom/prozirnom izgledu i činjenici da je čvrsto kada se drži na sobnoj temperaturi.

Međutim, kada se zagrije u tavi, topi se u bistru tekućinu. Razlog zašto ostaje čvrst na sobnoj temperaturi je taj što sadrži 80 do 90 posto zasićene masti. Dakle, koristite ga štedljivo u prženju ili kuhanju.

Kokosovo ulje takođe sadrži vitamine i minerale te ima antibakterijska svojstva. I dobro miriše!

Evo 10 nevjerovatnih načina kako iskoristiti tu teglu kokosovog ulja. Za najbolje rezultate koristite čisto djevičansko kokosovo ulje.

  1. Vlažite kožu

Preskočite skupe losione u korist kokosovog ulja kao učinkovite hidratantne kreme. Jednostavno umasirajte malu količinu izravno na kožu, ali preskočite sve masne zone (zapravo, ljudi s aknama bi ovo trebali u potpunosti preskočiti).

Budući da je kokosovo ulje antibakterijsko, spriječiće sve neugodne stvari, a takođe se pokazalo da pomaže u liječenju ekcema, atletskog stopala, psorijaze i drugih kožnih bolesti.

  1. Piling za tijelo

Nakupljanje mrtvih stanica kože može uzrokovati probleme poput začepljenih pora ili ljuskavih mrlja na tijelu. Izbjegnite sve to tako što ćete pripremiti piling na bazi kokosovog ulja.

Pomiješajte šoljicu smeđeg šećera ili pola šoljice morske soli s pola šoljice kokosovog ulja. Nježno utrljajte u kožu i isperite. Koristite ovo na svom tijelu otprilike jednom tjedno.

  1. Zamjenska krema za brijanje

Preskočite kremu za brijanje i umjesto toga se namažite kokosovim uljem. Samo ga upotrijebite umjesto uobičajenih proizvoda za brijanje i gledajte kako hidratizuje i kako žilet samo klizi niz kožu uklanjajući neželjene dlačice.

  1. Hidratizujte kosu

Ukrotite kovrčavu kosu s malo kokosovog ulja, koje je bogato zasićenim masnoćama, vitaminima K i E i željezom, a svi su oni izvrsni za kosu. Možete ga koristiti i kao regenerator:

 

Rastopite 2 kašičice kokosovog ulja u 1 šoljici tople vode. Ostavite da se ohladi, a zatim izlijte na kosu. Ostavite mješavinu oko 30 minuta. Pazite da temeljno isperete kako vam kosa ne bi ostala masna.

  1. Spriječite ili liječite perut

Ako imate perut ili suvo vlasište koje vas svrbi, hidratantna svojstva kokosovog ulja mogu riješiti problem.

Jednostavno nanesite kokosovo ulje na područje vlasišta, a zatim pročešljajte ostatak kose. Pokrijte glavu kapom za tuširanje i ostavite ulje nekoliko minuta da se upije u kosu, a zatim potpuno isperite. Učinite to umjesto uobičajenog šampona i regeneratora.

  1. Dobijte zdraviji osmijeh

Ispiranje usta kokosovim uljem vrlo je popularna, prirodna metoda za liječenje i prevenciju svih vrsta bolesti u ustima, poput bakterija, lošeg zadaha, krvarenja desni i karijesa. Nije 100 posto dokazano, ali nije vjerovatno ni da će škoditi. A pokazalo se da kokosovo ulje ima protuupalna i antibakterijska svojstva.

Mućkajte 1 čajnu kašiku kokosovog ulja u ustima 15 ili 20 minuta (ako ne možete tako dugo, jednostavno svaki put malo produžite vrijeme trajanja mućkanja). Nemojte ulje gutati!

Kad ste gotovi, ispljunite ulje u kantu za smeće, a zatim temeljno isperite usta vodom. Izbjegavajte pljuvanje u WC školjku ili umivaonik jer to može dovesti do nakupljanja ulja i začepljenja odvoda. Mučkati možete više puta dnevno ili sedmično.

  1. Izliječite ogrebotine

Kokosovo ulje takođe može pomoći da posjekotine i ogrebotine brže zarastu. Jednostavno dodajte malo kokosovog ulja na mjesto posjekotine, a zatim pokrijte zavojem. Ponovite i zamijenite prema potrebi, piše How Stuff Works.

  1. Ulje za masažu

Kokosovo ulje primarni je sastojak mnogih ulja za masažu, stoga ga koristite za kućne masaže umjesto da dajete velike novce na brendirana ulja. Samo ga otopite na peći i ostavite da se ohladi da bude toplo na dodir prije upotrebe.

  1. Oživite zanoktice

Malo kokosovog ulja utrljanog u zanoktice i nokte uvelike će doprinijeti njihovoj hidrataciji i zdravlju.

  1. Zamjena za mast ili ulje za pečenje

Bilo da spremate vegansko pečenje – ili samo želite dati drugačiji okus svojim mafinima ili kolačima, kokosovo ulje je super odabir! Zamijenite maslac ili jaje s kokosovim uljem. Imajte na umu da kokosovo ulje nije zdrava zamjena za maslac – vrlo je bogato zasićenim mastima.

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić