Znate li da majonezu u salatama vrlo lako možete da zamijenite ? Ovi prelivi su idealni

Svaka od ovih varijanti je mnogo zdravija i mnogo manje kaloričnija. Iako znamo da nije najzdraviji, majonez je mnogima omiljeni namaz, a mnogobrojni recepti ga sadrže u sebi.

S obzirom na to da je vrijeme slava, ali nam se bliže i praznici, vjerujemo da ćete majonez koristiti mnogo više nego što za tim ima potrebe tokom ostatka godine.

Bilo da planirate salatu sa pečurkama, ili rusku salatu, bez koje vjerujemo nijedno slavlje ne može da prođe, pokušajte da zamijenite majonez nekim od ova četiri preliva.

Preukusni su i salatama će dati poseban šmek, a vi se, sigurni smo, nećete pokajati što ste ih iskoristili jer su i mnogo manje kalorični.

Salate sa krompirom ili mesom

Majonez zamjenite prelivom sa krastavcem, koji ćete napraviti tako što ćete rendani krastavac pomiješati sa mljevenim bijelim lukom, izdrobljenim feta sirom, sa malo pavlake i sjeckanom mirođijom. Sve lijepo sjedinite, tako da dobijete glatku smjesu, a zatim prelijte salatu.

Salate sa pečurkama

Svaku salatu koja u sebi sadrži pečurke možete da prelivate jogurtom i mljevenim bijelim lukom. Promiješajte ova dva sastojka, a zatim posolite i prelijte maslinovim uljem. Nakon toga ponovo promiješajte i sipajte u salatu.

Salate sa mesom ili od povrća

Svjež sir i tvrdo kuvana žumanca pomiješajte sa malom količinom kefira i senfom. Sve dobro sjedinite, a zatim sipajte u salatu umjesto majoneza.

Ruska salata i salate sa krabinim štapićima

Pavlaku, soja sos, balzamiko i senf pomiješajte i to je sve. Ovaj preliv je odlična zamjena za majonez, a salati će dati poseban šmek.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić