Četiri koraka do savršeno mekanih stopala

Odvojite malo vremena za njegu stopala. Za otvrdnute pete ključna je hidratacija, možete potražiti rješenje i u svojoj ostavi, a možda je i vrijeme da ponovo procijenite svoju kolekciju cipela.

Hladne zimske temperature i suvi unutarnji vazduh znače da je sezona pucanja peta - i ne biste trebali čekati proljeće ili ljeto da nešto učinite u vezi s tim. A ako želite uzeti stopala u svoje ruke, vjerojatno je krajnje vrijeme da naučite kako ih sami njegovati.

Što uzrokuje ispucale pete?

"Budući da postoji pregršt različitih uzroka, moglo bi trebati neko vrijeme da shvatite što točno uzrokuje stanje vaših stopala. Suha, ispucala stopala mogu biti uzrokovana ekcemom, koji je tipično genetski i najčešći je na rukama i stopalima", kaže dermatologinja Heather Woolery-Lloyd.

Ona takođe dodaje da godine mogu igrati ulogu jer kako ljudi stare, koža postaje suša i proizvodi manje prirodnih ulja.

Ostali uzroci suvih, ispucalih peta uključuju dijabetes, ekcem, hipotireozu, Sjogrenov sindrom, juvenilnu plantarnu dermatozu, infekcije kao što je atletsko stopalo, biomehaničke čiinioce  kao što su ravna stopala, petni trn ili dugotrajno stajanje, osobito na tvrdom podu te otvorene ili loše pristajuće cipele, kao i suho, hladno vrijeme, prema Miguelu Cunhi, hirurškom podijatru.

Kako izliječiti ispucale pete?

Kako biste se izborili s ispucalim petama, slijedite ova četiri jednostavna koraka:

  1. Korak: Namakanje i piling

Jednom sedmično odvojite malo vremena nakon tuširanja za njegu stopala. Ključ je da omekšate žuljevita, suva stopala u toploj vodi 10 do 15 minuta. Stavite i nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja ili upotrijebite već gotovu otopinu za stopala. Namakanje nogu hidratiziraće kožu i olakšati turpiji i sličnim alatima za stopala da obave svoj posao.

Nakon ovog koraka, uradite fizički piling i ogulite mrtvu kožu kamenom ili turpijom za stopala.

  1. Korak: Hidratacija

Za otvrdnute pete ključno je svakodnevno koristiti hidratantnu kremu.

"Potražite onu s ureom ili mliječnom kiselinom na etiketi sastojaka, jer će one učiniti piling i hidratizirati", objašnjava stručnjak Emili Splihal.

Takođe možete potražiti rješenje i u svojoj ostavi.

"Možete staviti bilo koje ulje, maslinovo ili kokosovo, na petu, ali pričekajte da to učinite dok stopala ne upiju vodu", nastavlja dr. Splichal.

  1. Korak: Odaberite pravu obuću

Ako stalno imate posla s ispucalom kožom, možda je vrijeme da ponovno procijenite svoju kolekciju cipela jer određeni modeli mogu pogoršati ovo stanje.

"Posebno one uske koje ograničavaju kretanje poput čizama ili onih koji imaju krutu petu", napominje Splichal.

  1. Korak: Učinite njegu stopala kao dio svoje rutine

Baš kao i rutina njege kože, jednako je važno nastaviti stopalima davati malo pažnje, čak i nakon što ste ih zaliječili.

"Najbolji tretman za ispucale pete je izbjegavanje onog što izaziva pucanje, što znači svakodnevno vlaženje i nedeljni piling. To je važno i po hladnom i po toplom vremenu", savjetuje Splihal, što je, iskreno govoreći, prilično jednostavan savjet za svakoga ko želi dati sve od sebe.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić