Donosimo savjete za opuštanje organizma od stresa

Relaksacija je važna za zdravlje cjelokupnog organizma. Čini se da je život danas stresniji nego inače. Obaveza je sve više, a vremena kao da nikad nema dovoljno. U toj žurbi, ljudi masovno zaboravljaju da je važno da bar 10 minuta dnevno posvete sebi kako bi opustili napet organizam.

"Treba da shvatite da stres `hrani` sam sebe. Kad ponavljate kako nemate vremena da vježbate, spavate, odmorite, taj osjećaj pojačava efekte stresa. A time se samo dodatno umarate pa vam treba sve više vremena da obavite svakodnevne poslove", objašnja svjetski poznati imunolog dr Leo Nisola, pa dodaje:

"Kad odlučite da odvojite samo 10 minuta dnevno za smirenje, vidjećete kako u narednih nekoliko sati brže završavate svoje dnevne zadatke. Tijelo ima svoje alate koje vi samo treba da aktivirate i upotrebite."

Ako vam je teško da prestanete da mislite i da se opustite, pokušajte jednostavnu tehniku sa svjećom. Isključite sva svijetla, a jedini izvor svijetlosti treba da vam bude upaljena svijeća. Sjedite ispred nje, otprilike manje od metar. Ako vam je lakše, možete da navijete alarm za 10 minuta. Gledajte u svijeću, dišite, opustite ramena, ruke, mišiće lica. Sjedite uspravno, ne stežite prste i ne stiskajte zube.

Kada primijetite da vam misli lutaju, ponovo se zagledajte u svijeću i skoncentrišite se na to kako plamen mijenja smjer i oblike. Možete naviti alarm i za 15 minuta. Možda vam u početku bude teže da se skoncentrišete i ostanete opušteni, ali budite uporni i ponavljajte svakog dana ovu tehniku.

Opuštanje je važno za zdravlje celokupnog organizma.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić