Ubrzajte rast kose: Ovo je spisak namirnica koje će vam pomoći

Da bi kosa rasla i rasla jaka i zdrava, veoma su važni proteini, složeni ugljeni hidrati i vitamini... Postoje dvije ključne kategorije hrane koje treba uključiti u svoju ishranu: složene ugljene hidrate i proteine.

Morska riba

Normalizacija stanja kose se vrši zahvaljujući nezasićenim masnim kisjelinama Omega-3 uključenim u njegov sastav. Nedostatak ove komponente prouzrokuje propadanje kože glave, pojavljuje se perut, a gubitak kose je češći. Jedite ribu najmanje tri puta nedjeljno. Možete kuvati na bilo koji način, sa izuzetkom prženja.

Svjež zeleniš

Ove namirnice bogate su vitaminima i podstiču rast kose:

peršun - sadrži vitamine C, E, B, kao i cink, magnezijum i selen. Zelenilo doprinosi normalizaciji cirkulacije krvi, poboljšava snabdijevanje korena hranljivim materijama, čime se stimuliše njihov aktivni rast. Kosa dobija prirodan sjaj uz redovnu upotrebu peršuna; mirođija - sastav sadrži sve iste vitamine kao u peršunu, ali postoje i druge vrijedne komponente - kalcijum i folna kisjelina. Kopar pomaže u uklanjanju toksina iz tijela, a takođe ga zasićuje korisnim supstancama, čime se poboljšava ishrana kose;celer - povrće sadrži vitamine C, B1 i B2, E i K. Prisutan je i niz minerala. Može se jesti kao samostalno jelo ili dodati mesu. Prednost je da se ubrza rast kose i smanji gubitak kose.

Mliječni proizvodi i jaja

Kefir, svjež jogurt, svježi sir - sve ovo treba redovno da bude prisutno u ishrani. Navedeni fermentisani mliječni proizvodi sadrže kazein i vitamine B. Oni ne samo da ubrzavaju rast kose, već i poboljšavaju strukturu kovrdža. Svaki dan morate jesti jedno jaje. Proizvod je izvor fosfora, proteina, kalijuma i nekih vitamina.

Mekinje i žitarice

Proklijale žitarice i žitarice su idealna opcija za one koji žele da ostvare nekoliko ciljeva odjednom: ojačati i vratiti kosu, izgubiti težinu, očistiti organizam od toksina i toksina. Proizvodi neguju kovrče sa čitavom listom minerala, obezbjeđujući njihov stabilan rast.

Orašasti plodovi i mahunarke

Sve mahunarke i orašasti plodovi sadrže mnogo biljnih proteina, selena i biotina. Ove komponente doprinose proizvodnji korisnih bakterija koje jačaju kosu. Biotin, inače poznat kao vitamin H, pomaže da se nosi sa masnom kožom glave, normalizuje cirkulaciju krvi i stimuliše proizvodnju keratina, koji je ključni građevinski materijal za kosu.

Orašasti plodovi su bogati masnim kiselinama, uključujući omega-3. Ali sa ovim proizvodom morate biti oprezni, jer je veoma kaloričan. Preporučena dnevna porcija nije veća od 50 grama.

Voće

Posebnu pažnju zaslužuju svi citrusi, persimoni i jabuke. Voće je bogato vitaminom C, koji jača lokne. Jedna od navedenih opcija može se uvesti u ishranu, ali je bolje da ih naizmjenično mijenjate kako biste obezbijedili ravnomernu akumulaciju hranljivih materija. Na primjer, jabuke sadrže gvožđe, koje je neophodno za žensko tijelo.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić