Redovnim ispijanjem ovog čaja snizite nivo glukoze u krvi

Želite da izgubite kilograme, a ujedno i da smanjite mogućnost od dobijanja dijabetesa? Ovaj čaj je pravi izbor za vas! Pregled studija sugeriše da zeleni čaj i ekstrakt zelenog čaja mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i mogu igrati ključnu ulogu u sprječavanju dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Studija je pokazala da su ljudi koji su redovno pili zeleni čaj više od 10 godina imali niže tjelesne masti i manji obim struka od onih koji nisu pili. A gojaznost može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za najmanje šest puta, prema studiji objavljenoj u aprilu 2020. u časopisu Diabetologija.

Jedan od razloga zašto zeleni čaj može igrati bitnu ulogu u prevenciji dijabetesa jeste to što sadrži snažno jedinjenje koje se zove epigalokatehin galat (EGCG).

"Utvrđeno je da EGCG povećava unos glukoze u mišićne ćelije“, kaže priznati ekspert za fitnes i ishranu Palinski-Vejd. Prema istraživanju objavljenom u februaru 2019. godine u Međunarodnom časopisu za molekularnu nauku, ovaj proces EGCG koji stimuliše glukozu da uđe u mišićne ćelije takođe može biti koristan za liječenje gojaznosti.

Jedna šoljica zelenog čaja sadrži 0 ugljenih hidrata, 0 grama (g) šećera ili masti i samo 2,4 kalorije, što ga čini potpuno zdravim izborom.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić