Da li ste znali da ova namirnica snižava pritisak i ima minimalno kalorija

Sadrži nekoliko jedinjenja koja se bore protiv raka.

Cvekla je veoma hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja od kojih mnoga imaju ljekovita svojstva.

Mnogo hranljivih sastojaka i malo kalorija

Cvekla ima zaista impresivan nutritivni profil. Ima malo kalorija, a bogata je vrednim vitaminima i mineralima. Zapravo, ona sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne vašem tijelu.

Evo koliko hranljivih sastojaka se nalazi u 100 grama kuvane cvekle.

Kalorije: 44

Proteini: 1,7 grama

Masti: 0,2 grama

Ugljeni hidrati: 10 grama

Vlakna: 2 grama

Folat: 20% neophodne dnevne vrijednosti

Mangan: 14% neophodne dnevne vrijednosti

Bakar: 8% neophodne dnevne vrijednosti

Kalijum: 7% neophodne dnevne vrijednosti

Magnezijum: 6% neophodne dnevne vrijednosti

Vitamin C: 4% neophodne dnevne vrijednosti

Vitamin B6: 4% neophodne dnevne vrijednosti

Gvožđe: 4% neophodne dnevne vrijednosti

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska

Cvekla ima sposobnost da smanji povišen nivo krvnog pritiska, koji je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Neke studije pokazuju da sok od cvekle može značajno da snizi nivo i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. Čini se da je efekat veći za sistolni krvni pritisak, onaj kada se srce steže. Takođe, sirova cvekla može imati jači efekat od kuvane.

Povećava snagu mišića tokom vježbanja

Nekoliko studija ukazuje na to da nitrati u ishrani poput onih koji se nalaze u cvekli mogu poboljšati atletske performanse. Čini se da nitrati utiču na fizičke performanse poboljšavajući efikasnost mitohondrija koje su odgovorne za proizvodnju energije u vašim ćelijama.

Pokazalo se i da sok od cvekle poboljšava performanse biciklista jer povećava upotrebu kiseonika do 20 odsto. Važno je napomenuti da nivo nitrata u krvi dostiže vrhunac u roku od dva, tri sata nakon konzumiranja cvekle ili njenog soka. Stoga je najbolje da je konzumirate nekoliko sati prije treninga ili takmičenja kako biste maksimalno izvukli potencijalne koristi.

Može pomoći u borbi protiv upale

Cvekla sadrži pigmente zvane betalaini, koji poseduju niz antiinflamatornih svojstava. A hronična upala povezana je sa stanjima poput gojaznosti, bolesti srca, bolesti jetre i raka. Jedna studija na 24 osobe sa visokim krvnim pritiskom otkrila je da konzumiranje 250 ml soka od cvekle tokom dvije nedelje značajno smanjuje nekoliko markera upale, uključujući C-reaktivni protein (CRP) i faktor nekroze tumora-alfa (TNF-a).

Odlična za probavu

Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, koja u debelom crijevu hrane dobre crijevne bakterije. To sve poboljšava probavu i sprečava zatvor, inflamatornu bolest creva i druge probleme s varenjem. Na sve to, vlakna su povezana sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući rak debelog crijeva, bolesti srca i dijabetes tip 2

Podstiče funkcije mozga

Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju s godinama, što može povećati rizik od neurodegenerativnih poremećaja poput demencije. Nitrati u cvekli mogu poboljšati funkciju mozga tako što šire krvne sudove i na taj način povećavaju protok krvi u mozgu. Konkretno, pokazalo se da cvekla poboljšava protok krvi u prednjem režnju mozga, oblasti koja je povezana sa razmišljanjem višeg nivoa, kao što su donošenje odluka i radna memorija. Štaviše, studija na ljudima sa dijabetesom tip 2 otkrila je da je vrijeme reakcije tokom testa kognitivnih funkcija bilo četiri odsto brže kod onih koji su konzumirali 250 ml soka od cvekle dnevno u dvije nedelje u poređenju sa kontrolnom grupom.

Moguća prevencija protiv raka

Cvekla sadrži nekoliko jedinjenja koja se bore protiv raka, uključujući betain, ferulnu kiselinu, rutin, kaempferol i kafeinsku kiselinu. Iako je potrebno više istraživanja, studije su pokazale da ekstrakt cvekle može usporiti podjelu i rast ćelija raka. Nekoliko drugih studija je otkrilo da veći nivo betaina u krvi može biti povezan sa manjim rizikom od razvoja raka.

Ipak, važno je napomenuti da je većina studija na ovu temu koristila izolovana jedinjenja, a ne cveklu. Zbog toga su potrebna dalja istraživanja o povezanosti cvekle i smanjenja rizika od raka.

 

 Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić