Naučnici tvrde da znaju koje su dječje godine najstresnije za roditelje

Mnoga istraživanja do sada su se bavila ovim pitanjem - koje su dječje godine najstresnije za roditelje. Kako pokazuje najnovija studija, američki profesori sa Univerziteta Arizona State i Oklahoma State navodno su došli do odgovora.

Naime, oni tvrde kako su roditelji pod najvećim stresom i osjećaju se najnesrećnije u dječjim takozvanim "tween" godinama – kada su "između djece i tinejdžera", a naročito su pogođene majke.

Kako su objasnili, majke djece te starosne dobi upravo u tom periodu najčešće pate od anksioznosti i depresije, mnogo više nego kada su im djeca tinejdžeri.

Iako mnoge žene pretpostavljaju da je prva godina majčinstva najnesigurniji period za njihovo mentalno zdravlje, nedavna studija objavljena u časopisu Developmental Psychology otkriva da je depresija najčešća među majkama djece od 11 ili 12 godina.

Autorke studije, psiholozi Suniya Luthar, profesorica na Univerzitetu Arizona, i Lucia Ciciola, docentkinja na Univerzitetu Oklahoma, ispitale su 2.247 obrazovanih majki sa djecom svih starosnih dobi od najranijeg djetinjstva do njihove punoljetnosti.

Prvenstveno ih je zanimalo njihovo mentalno zdravlje, roditeljska iskustva i percepcija ponašanja njihove djece.

Otkrile su da su godine oko početka adolescencije među najstresnijim za majke. Tokom ovog prelaznog perioda majke se mogu osjećati usamljeno, prazno i nezadovoljno svojom majčinskom ulogom.

Isto tako, studija je takođe otkrila da, u poređenju sa majkama koje imaju male bebe, te žene doživljavaju najniži nivo majčinske sreće, čak su pod većim stresom nego novopečeni roditelji.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić